Kako se ponašati sa dobri ljudima a kako sa onim lošim - Konfučijeva mudrost o ljudima

Vjerovatno ste do sad mnogo puta bili u situaciji da primjetite da se ljudi ponašaju drugačije, u zavisnosti od toga u čijem se društvu nalaze. 


Ako su za nekog vjerovali da je važan, pokušali su da se ponašaju u skladu sa tim vjerovanjem, pokazivali su svoje najbolje strane. Ako nekog pak nisu smatrali naročito važnim, onda su često bili zli i oholi prema toj osobi, ponekad sam čak svjedočio situacijama u kojima viču na tu osobu. 

Zašto se to dešava i da li postoje neka pravila ponašanja? Zapravo da, evo o čemu se radi. 1. Provjerite sa kim govorite. Vrlo često jako loše procijenimo ljude, zato je bolje uvijek da dobro promislite prije nego kažete bilo šta. Nisu svi za koje mislite da su loši zaista loši. 



Neki jednostavno umiju da sakriju svoju lošu stranu bolje od drugih. U životu sretnete različite ljude, samo neki od njih su dijamanti, mnogo je više kamenja. 2. Budite dobronamjerni prema ljudima. Biti ljubazan i prijateljski nastrojen nije naročito veliki poduhvat, zar ne?

Ljudima takve stvari znače mnogo. Budite učtivi i lijepog ponašanja. 3. Sa ljudima koje smatrate dostojnima obično želite da provedete vrijeme i da uživate u životu. Ipak, ponekad izgled vara, pa predlažemo da budete oprezni. Sa druge strane nalaze se oni koje ne smatrate dostojnima da sa njima provedete vrijeme. 



Takve ljude često mijenjate i ispravljate, ali ne zaboravite da čovjeka nikada u potpunosti ne poznajete dok god ne obujete njegove cipele i ne prođete put kojim je on prošao. Šta god radli budite dobronamjerni i ljubazni. Konfučije je stvorio čitavu religiju konfučijanizma i bio je veliki mudrac. 

Evo šta on kaže o dostojnim i onim manje dostojnim: "Kada sretnete dostojnu osobu razmislite kako da se izjednačite sa njom. Kada se sretnete sa nedostojnom osobom pažljivo pogledajte i osudite prvo sebe".

Pokreće Blogger.