Kako brzo i jednostavno razlikovati pametnu ženu od površne - Savjet B. Russell-a

Postoji jedna zanimljiva priča. Glasi ovako: sin je doveo tri djevojke u kuću njegove majke da ih ona upozna. Samo jedna od njih tri je bila njegova vjerenica, a majka je trebala da pogodi o kome se radi.


Sjedili su, razgovarali i pili čaj. Nedugo zatim sin je upitao majku je li pogodila. Ona je samo uzdahnula i rekla da jeste pogodila, ali da nije oduševljena. Ipak, to nije spriječilo sina da je oženi. Zaista mali broj djece sluša savjete svojih roditelja. Počeli su da žive zajedno, ali nakon nekih godina ljubav se raspršila.

Bilo je vrlo očigledno da nisu jedno za drugo. Kako je majka to znala nakon samo jednog razgovora? Da li ona posjeduje neke vanredne sposobnosti? Zapravo, sve je mnogo jednostavnije nego što mislite. Kada dođete u određene životne godine počinjete da kanališete i kontrolišete svoju energiju, ne trošite je na gluposti i jačate svoju intuiciju. 



Bertrand Rasel je svu tu teoriju sažeo u samo jednoj mudroj rečenici koju ćemo danas podijeliti sa vama. Ona glasi ovako: "Stepen emocionalne reakcije obrnuto je proporcionalan saznanju o činjenicama. Što manje znate, burnije reagujete". Dakle, što je vaš unutrašnji svijet manji to su reakcije izraženije. 

Dugo nisam shvatao zašto me nerviraju neke stvari poput vrištanja, cike, vike i buke, a onda sam negdje pročitao da osoba sa obrazovanjem i dobrim vaspitanjem, unutrašnjom kulturom i dostojanstvom neće se ponašati kao majmun. 



Takva osoba sebi neće dozvoliti da ometa ljude, da glasno priča na telefon, da se preglasno smije u javnosti, da bilo koga vrijeđa. Ove stvari nemaju veze sa polom ili uzrastom. Naprosto zavise samo od kulture. Gete je rekao nešto mudro: "Čovjek je ono čemu se smije", i zaista je tako. Život je nepredvidiv i nikada ne znamo šta nas čeka i ko nas čeka. Zbog toga budite mudri i pametni.

Pokreće Blogger.