Budite pametniji od njih, ne dozvolite da upravljaju vama - 3 vrlo jasna znaka manipulatora

Mnogi ljudi, da bi došli do željenog cilja, koriste manipulaciju kao sredstvo kontrole. 


To je izuzetno nepošteno, ali sveprisutno. Kako da se borite sa manipulatorima? Da biste se borili, morate da znate nešto o njima. Morate biti u stanju prepoznati manipulatorsko ponašanje da biste mogli biti na oprezu i da biste se eventualno mogli boriti. 

Danas govorimo o tri vrlo upečatljiva znaka ponašanja kod manipulatora. 1. Gaslighting. Ne postoji prevod za ovu riječ na našem jeziku, ali možemo da vam kažemo da je ovo jedan od najgorih i najpodlijih oblika manipulacije.



Tada manipulator koristi svoju moć da vas ubijedi u nešto suprotno od onog što je u potpunosti očigledno. Najjednostavnije rečeno - neko se trudi da vas napravi ludim. 2. Nedostatak empatije je na drugom mjestu. 

Manipulatori nisu naročito empatične osobe i gotovo nikada ne mogu da se zamisle na vašem mjestu, koliko god puta im pokušali to objasniti. Bilo kakav način da ih natjerate da se stave u vašu poziciju i da vas razumiju, kod njih će samo da izazove ljutnju i bijes. 



3. Vraćanje unazad. Šta to znači? Manipulatori uvijek ističu vaše pogrešne korake, pa makar oni bili u davnoj prošlosti. Istovremeno, manipulator u potpunosti ignoriše svoje greške i od vas očekuje da mu ih ne zamjerite. Ako pak pokušate da mu ukažete na greške, jako brzo će temu prebaciti na vas. Ovo su samo tri manipulatorske tehnike, ali ako ih primjetite bježite od takvih ljudi.

Pokreće Blogger.