„Žena ne treba da bude pametna, treba da bude mudra“ - Labkovski o ponašanju sa muškarcima

Mihail Labkovski je psiholog čiji rad pratim već neko vrijeme. Trudim se da saznam što više o njemu i njegovoj perspektivi na život, pa zato gledaj intervjue sa njim, čitam knjige, istražujem po internetu i generalno proučavam njegov pristup poslu da bih ga bolje razumjela. 


Nedavno sam sa jednim kolegom razgovarala o Labkovskom i životu uopšteno, a on je rekao jednu zanimljivu frazu nakon koje sam se zamislila. Rekao je da žena ne treba da bude pametna, ali da bi trebala da bude mudra. Mnogo sam razmišljala o tome. 

Ja sam Elizabet. Kao i Labkovski, takođe sam psiholog čije iskustvo rada traje više od jedne decenije. Napravila sam izbor knjiga koje će ženama starijim od 50 godina pomoći da se osjećaju samouvjerenije i sigurnije u sebe. To sam napravila uz pomoć svog znanja. 



Znanje je, rekla bih, u današnjem svijetu neophodno, ali ponekad može da nam jako iskomplikuje život. Međutim, mudrost je drugačija. Ne postoje škole za mudrost. Niko vas mudrosti ne može podučiti, to nije enciklopedijsko znanje. 

Mudrost znači da imate sposobnost da radite na sebi, da se unaprijeđujete i napredujete. Ono što ja smatram mudrošću kod žene su vještine razumijevanja djece, procjenjivanje trenutka kada riječi nisu neophodne, razumijevanje drugih ljudi i pravilno građenje međuljudskih odnosa. 



Za mene je to mudrost koja može da pomogne ženi da sredi svoj privatni, ali i poslovni život. Postoji jedna zanimljiva priča o ovome. Kod mene na terapiju je došla žena koja nije bila zadovoljna svojim životom, naročito ljubavnim. 

Iako je bila atraktivna i imala dobar posao, nikako nije mogla da privuče nekog na duže. Pričala mi je o svom životu i već poslije nekoliko seansi shvatila sam u čemu je problem – ona je svoj život posvetila učenju.

Do tridesete godine bavila se samo time, stekla je zvanja sa tri visoko obrazovne institucije i studirala je i bila na razmjeni u Engleskoj. Sada je uspješna poslovna žena koja radi u velikoj međunarodnoj kompaniji na jednom od vodećih mjesta.

Kad god je sa muškarcem u izlasku govorila o sebi, muškarac se osjećao ugorženo i poniženo. Izbjegavali su je jer je jaka. Ona je radila na znanju, ali nije na mudrosti. Bilo je neophodno da im se približi malo drugačije, suptilnije. 

To ne znači da je trebala da krije svoje uspjehe, ali nije bilo potrebe da ih se kaže na prvom sastanku. Njeni potencijalni partneri su, već u prvih par izlazaka, podsvjesno shvatali da je ona jaka žena, možda jača od njih. Pametna i mudra žena će se ponašati tako što neće krunu stavljati na svoju glavu i insistirati na tome, nego će na mudar način da pokaže muškarcu sve svoje kvalitete.

Pokreće Blogger.