Filozofija života: Ne ostajete u nesretnom braku i ne tražite tuđu dozvolu da biste se razveli

Kada se nalazite u trenucima u kojima razmišljate o razvodu, oni vam izazivaju veliku bol. Tada vam je glava prepravljena najrazličitijim mislima, a vaše srce ne može da objektivno donosi odluke.


Jedino što u tim trenucima znate sa sigurnošću jeste da silno želite da bol koju nosite u sebi ode negdje, da prestane, da se utiša. Trenuci u kojima se vaš brak bori za opstanak u potpunosti zamagle vaš vid. Više niste sigurni ni u šta. Da li treba da bude kraj ili smo prenaglili? 

Godine ljubavi su iza vas, godine truda i rada. Zajedno ste ulagali u vašu vezu, vaš brak, vaš dom. Stvorili ste zajednički identitet. Vaši pogledi na svijet su se susreli. Ukoliko imate djecu sve je to sadržano u njima. Vi ste sadržani u njima. 



Nije vam jasno kako je sve pošlo po zlu tako odjednom? Gdje ste pogriješili? Pored hiljadu pitanja koji vam se motaju po glavi vi osjećate da ste umorni, izmučeni i iscrpljeni od svega. Treba vam pauza. Treba vam odmor od svega. Treba vam opuštanje od stresa koji je postao vaša svakodnevnica. 

Kada su ljudi pred razvodom ovo su tipična osjećanja. Ova nemogućnost da vidite stvari onakve kakve jesu, da realno razmišljate i da zamislite svoj život bez partnera naziva se „ciklusom okretanja“ razvoda. Taj ciklus predstavlja vrijeme kada osjetite da je u vašoj vezi nešto pogrešno i da se ne može popraviti. 



Na tom mjestu birate ili razvod ili ostanak. Nažalost, mnoge žene se baš na tom mjestu zaglave, pa u nesretnom odnosu ostanu dugi niz godina, a neke čak i zauvijek. To je mjesto gdje razvod ostane samo u mislima, a u realnosti se problemi samo ponavljaju i stvari se ne mijenjaju. 

Izvojićemo vam citat mudrog Alberta Ajnštajna: „Ludilo znači raditi istu stvar iznova i očekivati različite rezultate“. Veliki je pomak napraviti korak naprijed i suočiti se sa problemom. Priznajte sebi da problem postoji i potražite najbolje rješenje za vas.

Zaustavite se i prestanite da se mučite zbog straha i nesigurnosti u vezi sa razvodom. Ne morate da ostajete u nesretnom braku. Postavite sebi sledeća pitanja da biste razumjeli vašu vezu bolje: Ko je glavni u odnosu? Da li se osjećate kao da vas partner ne doživljava? Da li ste frustrirani? Da li prepuštate donošenje odluka uvijek partneru? 

Zapamtite: ne treba vam tuđa dozvola da biste prekinuli vaš brak. Niko nije na vašoj poziciji i niko nema probleme koji su vaši. Trudite se da shavatite svoja osjećanja i ciljeve i da se nikad ne plašite rizika. Razvod je samo vaša odluka.

Pokreće Blogger.