Bez povjerenja ljubav ne opstaje: 7 stvari koje upućuju da bi se nevjerstvo u braku moglo desiti

Tek kada se desi nevjera u vezi ili braku, prevareni partner se pita zašto se njemu to desilo. Međutim, razlozi za to se formiraju dosta ranije. 


Prema poznatom istraživaču Gottmanu jedan od glavnih razloga zašto ljudi se upuštaju u afere jeste što se jedan od partnera kreće osjećati usmljeno i isključeno od strane drugoga. On stvara mišljenje da bi mu negdje drugo bilo bolje i upušta se u aferu, a da prethodno nije prekinuo odnos.

On iznosi još sedam razloga koji po njemu dovode do nevjerstva. 1. Ne obraćanje pažnje: Veoma je važno da partneri slušaju jedno drugo. Verbalna i neverbalna komunikacija su jako važne u odnosu. Ako jedan partner poručuje da ima neki problem, ili želi nešto novo da isproba, jasno govori svoje potrebe, dok drugi gleda TV, jasno je da će se javiti problem, jer pažnja ne postoji. 



2. Jedan od partnera se osjeća poniženo: Iako to možda neće jasno reći, osjećanja su mu povrijeđena. Želi da održi mir, ali njegova unutrašnjost je tužna i nezadovoljna. Osoba se osjeća odbačenom i vidi da je spremna za nekoga učiniti sve, dok neko drugi za nju ne.

Tada, počinje pozornost da traži na nekoj drugoj strani. 3. Problem upoređivanja: Jedan od partnera je sklon da upoređuje svog sadašnjeg partnera sa nekim svojim izmišljenim idealnim partnerom. Na taj način svjesno ili nesvjesno vrijeđa svog partnera. 



Tako utiče na njega, njegova osjećanja i budi poriv da mu to uzvrati na neki način. Često taj način biva prevara jer želi da dokaže da su on ili ona nekome drugome idealni. 4. Nedostatak povjerenja: Kada nema povjerenja, nema ni dobrog odnosa. 

Jedan od partnera ako izgubi povjerenje u drugog, funkcionisanje je zaista teško. Sve više jedno kod drugog gledaju na mane i zadržavaju se na negativnim kvalitetama. 5. Takmičenje: Ova faza odnosa je već prava negativnost. Partneri umjesto da između sebe razgovaraju i vide njihove probleme, oni se takmiče ko će koga više okriviti za poteškoće u odnosu. 

Skloni su i pred drugima da nameću samo ovakve teme i da se raspravljaju. 6. Partneru koji vara kao da nije dovoljno to što čini, već dodatno svog sadašnjeg partnera želi da ponizi. Umjesto da jasno prekine odnos, on je sklon da govori: " Vidim da ti je teško pa te neću ostaviti" i slično. 

Na taj način samo dodatno vrijeđa osobu koja mu je do juče valjala i prijala. 7. Granica je pređena: Partner koji je prevaren ma koliko da je povrijeđen prekida odnos, jer su sve granice pređene. Ne toleriše bilo kakvo opravdanje i napušta odnos ma koliko god da je teško. Prestaje da se bori i sebe preispituje zašto se prevara desila i nastavlja dalje. Shvata šta zaslužuje i kako treba dalje.

Pokreće Blogger.