Između muža i žene uvijek izaberite sebe: Zašto niste dužne da žrtvujete sebe

Tokom života pronalazimo se u raznim ulogama: prvo smo djeca svojih roditelja, zatim učenici, studenti, zaposleni, komšije, prijatelji i supružnici. 


Kod žena je tu još jedna, možda najvažnija i najodgovornija uloga u životu – uloga majke. Žene se, najčešće, u potpunosti posvećuju svojoj majčinskoj ulozi. Ona sebe potpuno podredi biću koje je donijela na svijet. 

U tom periodu muž najčešće ostaje u sjeni, postaje samo blijeda uloga u pozadini ženinog života, a žena sama sebe stavlja u drugi plan. Trougao muž-dijete-ja Sve žene koje se ostvare kao majke, u manjoj ili većoj mjeri, se nađu ovom trouglu. Važno je da znate da sebe morate staviti na prvo mjesto. 



Ukoliko vi nemate svoj mir, svoju emocionalnu stabilnost i snagu, onda će se temelj u porodici poljuljati. Vaše raspoloženje će zavisiti od toga koliko ste mirni i zadovoljni život. Raspoloženje vaše bebe i muža će zavisiti od vas. 

Uvijek pronađite vrijeme za sebe: idite do prodavnice, počastite se nečim, izađite sa prijateljima i učinite to sve bez grižnje savjesti.  Djeca su odrasla Ponekad majke budu tako čvrsto vezane za svoju djecu da zaborave da oni odrastaju. Takve majke se miješaju u sve dječije interese. Kada jednom preuzmu dječiji teret na sebe ne puštaju ga više. 



To dovodi do toga da majka djetetu veže pertle, zakopčava dugmad na kaputu, siječe im hranu na tanjiru – a dijete već ide u školu. Ovo vam može samo oduzeti snagu. Pustite dijete da odraste, budite mu podrška i pomoć kada zatreba. napunite sebe pozitivnom energijom i odmorite malo. 

Djeci treba sve, a ja ću nekako Ovo je uobičajen pristup koji se sreće kod roditelja. Djeci se obezbjeđuje sve neophodno za život, pa čak i puno više, a majka zaboravi na sebe i postane neuredna dama koja na sebi uvijek ima udobne, široke i stare krpe. 

Takve majke uvijek negdje trče, razbarušene su – one su praktično neplaćene žrtve. Ovo može da dovede do formiranja mišljenja kod djece da majčinstvo, i roditeljstvo uopšte, ne donose ništa pozitivno. Ukoliko želite da vaše dijete odraste u zdravu osobu koja se ne plaši roditeljstva, dajte mu primjer. 

I kako bi sve trebalo da izgleda? Prije svega, uzmite u obzir to da vi imate svoje poslove i kućne obaveze. Uz to odgajate dijete. A da li imate vrijeme za sebe? Pronađite ga, dajte sebi priliku da budete kreativni, da odmorite, da se dotjerate – dopašće vam se i svi će biti sretniji. Pokušajte da povučete granice u majčinskoj ulozi – gdje prestajete biti majka, a počinjete biti vi. Napravite korak ka poštovanju i ljubavi prema sebi.

Pokreće Blogger.