Filozofija života: Za ćutanje se rijetko kad pokajemo, ali za izgovorenu riječ često

Sigurno ste čuli za izreku "Ugrizi se za jezik", zapravo ne kometarišite svaku i ostanite suzdržani. 


Koliko je zaista teško ponekad se iskontrolisati? U današnjem savremenom svijetu, kao da je postalo sve teže da se čovjek iskontroliše i ponekad prećuti nešto. Mnoge nepravedne stvari se dešavaju pa su ljudi skloni komentarisanju i kada je to potrebano, ali i kada nije. 

Neke stare mudrosti kažu: " Ako vas išta pitaju, odgovorite bez ikakve razdraženosti, mirno i bez smrknutog pogleda. Govoriti je dobro, ali šutjeti je još bolje. Pametna tišina je najdragocjenija stvar. 



Ako sva pravila pričljivosti stavimo na jednu stranu, a šutnju na drugu stranu, šutnja će nadjačati". Bazilije Veliki takođe savjetuje da znamo šta znači, ali i budemo razboriti. Razborit čovjek je onaj koji zna razlikovati šta je ispravno, a šta nije. Sve radnje čovjek treba vršiti za razboritošću. 

Kada koristite vaš razum i razboritost, tada dobijate nevjrovatne koristi od vašeg djelovanja. Važno je da se čovjek vodi smirenošću i da zna kad i kako treba postupiti. U svemu bi trebalo da postoji zlatna sredina, pa tako to vrijedi i za šutnju. Ne treba čovjek trpiti i ćutati na sve, treba znati stati iza sebe i reći šta ima.



Ali, isto tako, nema potrebe ni da uvijek kaže šta mu je na umu. Pogotovo ako ga neko ne pita, ili za to nema potrebe. Postoji još jedna važna izreka koja kaže "Kad se govori o nekim stvarima, često se kajemo, ali za šutnju se rijetko kad pokajemo". Imajte ovo na umu i preispitajte se. 

Koliko ste puta se pokajali za nešto što ste rekli i pomislili "Bolje da sa ćutio/ćutila". Ono što ste prećutali, samo je dobro došlo za vas, jer vas manje " boli glava". Sjetite se ponekad, kada dođete u situaciju da se dvoumite da li da nešto kažete ili ipak ne: "Ako ne pitaju- ćuti, ako pitaju- govori kako jeste". 

Ako vas neko nešto ne pita, nemojte ni vi imati potrebu da se namećete i govorite svoje mišljeje. A kada vas neko već pita za nešto, budite iskreni i recite šta imate. Tako ćete se i vi osjećati dobro, znajući da nikoga niste oštetili, niti rekli nešto, a da vas prije toga ta osoba nije pitala. Možete se pokajati samo kada pričate, a niko vas ništa nije pitao.

Pokreće Blogger.