Zašto ne treba da pokušavate biti koristni i potrebni drugim ljudima: Poučna priča mudraca

Život ponekad zna da bude nepredvidiv. Danas si na konju, a sutra si u blatu. 


Pa poslije nekog vremena ponovo na konju, pa u blatu i tako u krug. "Onda dobijete dobar posao. Kupujete prelijepu kuću. Vaša kuća izgori. Gubite sve što ste imali. Nasljedili ste milion dolara. Svi tvoji rođaci stoje pred tvojim vratima".- Robert Adams 

I ovo se zapravo spozna kao istina. Ako imate milione i uspješni ste, skoro pa su svi pred vašim vratima. A kada izgubite sve to, onda ste potrebni samo nekoliko pravih ljudi oko vas. I koliko god mislili da to nije tako, život zna da vas demantuje. 



Donosimo vam jednu poučnu priču, koja će na drugačiji način opisati ovu temu: "Jedan kineski mudrac je sa svojim učenicima šetao pored šume u kojoj su radili mnogi stolari. Car je želio da za sebe sagradi novu palatu, pa je odlučio da posječe obljižnu šumu. 

Stolari su već uveliko sasjekli šumu i na tom mjestu je bila pustinja. Međutim, jedno drvo je i dalje stajalo, netaknuto. Bujne krošnje i predivno. Mudrac je poslao svoje učenike da ispitaju zašto i to drvo nije posječeno. 



Kada su se vratili rekli su: "Prema riječima stolara drvo je beskorino. Grane ne mogu da iskoriste, krive su i ispreplitane. Ni za ogrijev nema smisli, jer će samo stvarati dim". Mudrac se nasmijao i rekao: "Budite kao to drvo, i uvijek ćete moći da preživite u svijetu, niko vam neće nauditi. 

U suprotnom, bićete iskorišteni kao daske, napravljeni od namještaja i prodati kao lijepa stvar na pijaci". Naučite da živite mirno, ispunjeno i srećno. Da uživate u onome što imate, zahvalni. A kada imate više od drugih, ne ističite se, već samo obratite pažnju ko je tu zaista za vas, a ko iz koristi. 

Tada ćete spoznati najveću vrijednost, a to je odanost i lojalnost. Takođe, nikada ne gledajte kao na manu ili nešto loše, kada vam nešto nedostaje ili nemate, to može nekada da bude samo vaša prednost.

Pokreće Blogger.