Klonite ih se dok je vrijeme - 3 vrste ljudi koji crpe vašu energiju i troše vrijeme

Skoro pa svi mi imamo u svom okruženju osobu koja se puno žali, osobu koja je sklona dramaturgiji i sujevjernu osobu.


Ponekad se sa njima komunikacija čini zaista kao nemoguća. Pitate se zašto postoje gore navedene osobe. Zapravo, zašto su skoro pa uvijek spremne da tako razmišljaju?! Čini vam se da je komunikacija sa njima nemoguća, ali opet se nekako ostvaruje i spremni ste da ih saslušate iako znate da crpe vašu energiju. 

Vrijeme je užasno, nisam završio izvještaj na vrijeme, djetetu su pukle nove pantalone. Ovo su samo od nekih sitinica koje svakodnevno slušate od osobe koja je spremna stalno da se žali. Jedva da vidi nešto pozitivno i spremna je često da druge okrive za sve. 



Zašto osoba to radi? Jednostavno je. Ona nije spremna da se izbori sa negativnim emocijama. Lakše joj je da u sebi stvara osjećaj ljutnje, bijesa i nezadovoljstva. Ono što je potrebo da vi učinite ako već na neki način imate ili morate da imate komunikaciju sa takvom osobom jeste da istu svedete na minimum. 

Pokušajte da se što više isključite iz razgovora i da ne upijate takvu energiju. Vi živite svoj život i trudite se da upravljate svojim emocijama i djelovanjem. Ako možete pomoći pomozite, ako ne, ne trošite svoje vrijeme. Stalna drama je opis osobe koja stalno nešto preuveličava i shvata hiljadu puta drugačije od realnog.



Svako svoje iskustvo gleda kao traumatično i jedva preživljeno. Uz sve to traži stalno da uživa u pohvalama i kako je ona to uspjela da preživi ili ostavi iza sebe. A pritom, može da se radi i o banalnim sitinicama. Takva osoba u vešem okruženju zaista zna da vas ostavi u nevjerici i sve vaše postupke gleda kao na manje bitne. 

I treće, ali ne manje iscrpljujuće jesu sujevjerne osobe. Sve svoje postupke i greške pravdaju nekim sujevjerjem ili magijom. Ukoliko vam nije ugodno razgovrati sa takvom osobom budite slobodni da ograničite komunikaciju. Nema potrebe da nekoga tolerišete samo zato što vam je poznanik, rođak ili radni kolega. Sve što ne prija za vaše uši, dušu i tijelo kultuno izabcite iz svog života.

Pokreće Blogger.