Filozofija života: Bolje je patiti zbog istine, jer ona zaboli jednom - Laž boli zauvijek

Osjetiti šta znači izdaja i laž, znaju samo one osobe koje su osjetile na svojoj koži. 


Ponekad se pitate kako je moguće da i nakon dugo vremena, zaboli vas nečija laž. Kaže se da istina zaboli jednom, a laž svaki put kada je se sjetite. Čak i više od toga. Svaki put kada se sjetite laži u vama naiđe lavina negativnih emocija i spremni ste da iznova ispitujete ostale istine i sve ono što vas trenutno okružuje. 

Kada vas neko laže, imate osjećaj kao da niste u stvarnosti, kao da ste u nekoj drugoj dimenziji. Počinjete da gubite povezanost sa samim sobom, i sa svim onim što se postigli i gradili godinama. Sa svojim stavovima, principima i načelima. Pojedini ljudi misle da će vas zaštiti tako što vas lažu. 



Ali, na kraju bol od te zablude samo bude veća. Boli vas puno više, od činjenice da ste čuli istinu i vremenom istu prihvatili. Za sve to vrijeme laganja, već ste mogli znati istinu i prihvatiti je. Veze i odnosi koji su izgrađeni na lažina osuđeni su na propast. 

Jer kada nas lažu, ujedno nas tjeruju da ispitujemo naša osjaćanja. Oni koji lažu prije svega sebe moraju ubjediti da je to nešto što je u redu i moraju dozvoliti svome umu da tako funkcioniše. Bez obzira koliko nas istina može povrijediti, barem nam daje priliku da neke stvari prihvatimo onakve kakve jesu, donosimo odluke i bolje analiziramo stvari. 



Laž je često sredstvo kojim se služi druga osoba kako bi se zaštitila od neprijatnosti istine. Iako je ponekad svjesna da tako stvara samo gore, nema snage i hrabrosti da prizna stvari onakve kakve jesu. Ponekad drugu osobu više zaboli što joj je ta osoba lagala, nego sama laž koja je izgovorena. 

Naučite se zaštiti od laži. Birajte da čujete ono i primite k srcu što vama prija. To je u većini slučajeva teško, ali vremenom možete da naučite. Sve što nije istinito, dobro i korisno za nekoga ili vas nemojte ni da slušate, svojevremeno je savjetovao Sokrat.

Pokreće Blogger.