Živite za svoje sutra, a ne za svoje jučer: 2 bitne stvari koje većina nas kasno shvati

Kada smo mladi, ne razmišljamo toliko o vremenu kao najbitnijoj stavki našeg života. Nosi nas život, energija i ciljevi. 


Poletni smo samo da stvaramo šta želimo, a nismo svijesni da možda propuštamo dosta važnijih stvari. Kada dobijemo životno iskustvo i dođemo u određene godine, tada vidmo gdje smo mogli bolje. Koji bi to savjeti najčešće bili iz ugla starijih? 

Prvo voli sebe Posjedovati zdravu sebičnost je normalno i poželjno. Često živimo brzo i u stanju smo da se žrtvujemo za nekoga. Žrtvujemo se za bitne, ali i za nebitne stvari u životu. Podnosimo žrtvu, mužu, djeci, poslu itd. Gledate da priuštite baš sve djetetu, a sebi skoro ništa. 



Kada je beba mala, i kada spava, majka u tom trenutku gleda da odradi bezbroj drugih stvari. Kasnije nema snage za svoje dijete. Spavajte kad vaše dijete spava, na kraju ćete opet sve stići. Ovo je jedan od banalnih primjera, ali itekako primjenjljiv na sve druge stvari u životu. 

Živite onako kako vi smatrate da je ispravno Imati strah od tuđih mišljenja je možda i najgora odluka koju ćete donijeti u životu. Živite aposlutno onakako kako vama odgovara. Da li tuđim mišljenima plaćate račune? Da li zbog nečijeg mišljenja žena ili muž trebaju da ostanu u nesrećnom braku, da ne prekinete odnos sa toksičnim ljudma itd? 



Zapitajte se nekada da li su takvi ljudi spremni da pomognu, ili samo komentarišu?! Vi ste kreator svog života i shodno tome tako i živite.  Budite svjesni da živite jedan život Naravno da je potrebno da budete oprezni, ali isto tako nemojte se previše u životu plašiti da pokušavate nešto. Imate jedan život i budite toga svjesni, Pokušajte, izgubite, pa opet pokušajte, osvojite, sve je to život. 

Dok ne probate nećete ni znati da li bi uspjeli u nečemu. Isto tako, za ljude sa kojima komunicirate ili morate da imate komunikaciju, nemojte se plašiti da prekinete istu, jednostavno dajte sebi za pravo da budete što dalje od toksičnih ljudi. Budite svjesni da ne morate da trpite ništa što je loše po vas.

Jednostavno treba da živite tako da sutra u starosti ne žalite previše. Većina nas je nekako sklona da stvari stavljamo pod tepih, da trpimo, radmo stvari koje ne volimo, a nekada je samo potrebno malo da bi se nešto promjenilo. Naučite da ne zamjerate sebi, već da poštujete svoje donesene odluke. Takođe, ne zaboravite da obnavljate svoje istrošene resurse, na svim poljima života.

Pokreće Blogger.