Zašto odrasla djeca sve manje komuniciraju sa svojim roditeljima: Mudar citat Marka Tvena

Postoji određena pretpostavka da je većina roditelja lišena pažnje od strane svoje djece, a manji broj ukazuje na suprotno, tj. da su rodtelji obasuti pažnjom od strane istih. 


Odrastanje djece brzo prođe, mnogim roditeljima se čini da su im djeca juče učila brojeve i slova, a danas jedva da komuniciraju. Razumljiva su tužna osjećanja kod roditelja koji su živjeli zarad svoje djece.

Postoje situacije koje su i dovele do toga da djeca kada odrastu imaju manju potrebu ili usvojenu naviku da redovno komuniciraju sa svojim roditeljima. Ukoliko je neko od roditelja u svojoj mladosti, okupiran poslom, obavezama, kućom zapostavio svoje dijete, moguće da je iz tog razloga naišao na otpor kasnije.



Važno je komunicirati sa djecom kada su kraj vas, i kada imaju potrebu i želju za vama. Na taj način bi se vaš odnos trebao održati kroz čitavo njihovo odrastanje. Naravno, postoje i suprotne situacije. Citat Marka Tvena objašnjava zašto djeca prestaju da komuniciraju sa roditeljima, i daje odgovor na većinu slučajeva:

"Djecu obasipamo poklonima, ali najvredniji poklon za njih- radost komunikacije, prijateljstvo- dajemo nerado i trošimo na one koji su prema nama potpuno ravnpdušni." "Ipak na kraju dobijemo ono što zaslužujemo" "Dolazi vrijeme kada nam je više od svega potrebno društvo djece, njihova pažnja i dobijemo one bijedne mrvice koje su im ranije pale na sud." 



Važno bi bilo izvući poruku iz ovih citata i razumijeti da sve ima svoj rezultat. Da li bi se to odnosilo i naučilo nas da kada smo rodtelji male djece ispravno postupamo u komunikaciji sa njima i da će nam se ista ispravna vratiti kada oni odrastu?! 

Djeca naučena na zdravu verbalnu interakciju itekako mogu da usvoje bliskost i naviku redovne komunikacije. naravno, postoje slučajevi koji su suprotni i drugačiji ali najvažnije jeste uradite sve ono što je do vas, kako se kasnije ne bi kajali.

Pokreće Blogger.