"Sine, muškarci nikada ne plaču" - Kako roditelji na nesvjestan način narušavaju djeci muškost

Odgoj i vaspitanje djece važi za najljepši ali ujedno i najvažniji posao u životu. U ovom članku ćemo se osvrnuti na proces vaspitanja muške djece, odnosno dječaka, i gdje to roditelji najčešće griješe?! 


Prije svega, proces formiranja ličnosti počinje od rođenja djeteta. Postoje roditelji koji misle i vjeruju da su djeca previše mala da bi shvatila neke stvari, ne zavaravajte se. Nepravilni oblici vaspitanja, rigoroznost, netačni stavovi i tehnike mogu dovesti do toga da ćete vaše muško dijete vaspitati na pogrešan način i uskratiti mogućnost da izrastu u prave muškarce. 

 1. Nedostatak pažnje i nježnosti Najveća pogreška pojedinih roditelja se odnosi na njihovo uvjerenje da će snažnog, uspješnog i ispravnog čovjeka stvoriti tako što će svom djetetu uskratiti pažnju i nježnost. Misle da moraju da uskrate emocije i suze, ali to je zaista pogrešno viđenje. 



U periodu od 0 do 3 godine dijete treba da uvažava ljubav roditelja, majke pogotovo. To je prekretnica za njegovo dalje formiranje. Budite slobodni i dajte maksimalnu ljubav, podršku, maženje svom muškom djetetu. Samo uz takav stav može da preraste u pravog muškarca i čovjeka, suprotno ne. 

2. Odnos sa ocem U procesu vaspitanja takođe postoje brojni paradoksi. Jedan od njih je, da ako otac uskrati svoju pažnju sinu da će on postati nježniji i ženstveniji. Dječak bi trebalo na ispravan način da identifikuje da je istog pola kao otac. Da bi identifikacija bila uspješna, potrebna je pažnja i ljubav roditelja. 



3. Problemi i greške sa identifikacijom Ako dijete nema oca, može nastati problem sa identifikacijom. U ovom procesu bi bilo važno da komunicira sa muškim osoboma (ujakom, trenerom, i sl.) Takođe, ukoliko majka govori loše o ocu, na taj način može djetetu da predstavi negativno cijeli muški rod, gdje dolazi do iskrivljene percepcije. 

Još jedna važna stvar jeste svakako odnos majke prema ocu. Majka bi trebalo da bude ta koja će pružati podršku svome partneru, iskazivati njegove dobre strane. Ukoliko majka potiskuje oca, spriječavajući ga da iskaže svoj stav, mišljnje, snagu, odlučnost, muško dijete bi moglo da ima pogrešan primjer muškarca. 

4. Druge greške koje se mogu svjesno ili nesvjeno napraviti u procesu vaspitanja:  - Reći djetetu da je neželjeno; možete da stvorite osjećaj kod djeteta kao da je krivo što postoji.  - Ukazivanje na mane; to vam ne pomaže da ga podstaknete, nego baš suprotno demorališete dijete. 

- Potiskivanje djetetovih želja; ukoliko roditelji žele da upravljaju željama i da odlučuju umjesto dječaka to ga može sputati da tako čini i u budućnosti. Važno je da budete svjesni, da se temelji dobrog vaspitanja grade od samog početka. Kada je dijete malo, u vašim očima vidi ljubav, a u vašim postupcima stvara ispravnost istog. Zato dobro promislite kako i na koji način poklanjate pažnju, ali i pričate, iznosite mišljenje i postupate pred vašim djetetom. Oni će sutra biti vaše ogledalo.

Pokreće Blogger.