"Panika dolazi iz neizvjesnosti" - 3 koraka da se oslobodite brige i panike prema Andreju. K

Stres je u velikoj mjeri postao ljudska svakodnevica. Skoro da ni ne prođe dan, a da većina ljudi ne osjeti stres i paniku bilo da se radi o sitnici ili nekoj ozbiljnijoj situaciji. 


Stres i panika itekako znaju da parališu čovjeka. Dolazimo u situaciju u kojoj se osjećamo nemoćno i trošimo energiju koja nam već ponestaje. Važno je osvijestiti da stres i panika dolaze iz neizvjesnosti.

Javlja nam se "briga" jer ne znamo šta će biti ili šta nas čeka. Zapravo, neizvjesnost je glavni uslov za sve ove negativne emocije. Shodno tome, predstavljamo vam tri tačke koje će vam moći pomoći kada se nađete u stanju zabrinutosti: 



Prva tačka se najviše odnosi na strah od budućnosti. Morate biti svijesni da na istu ne možete puno uticati, prema tome onda je nemojte ni zamišljati. Ne razmišljajte mnogo o tome šta se može desiti, već šta možete učiniti sada, u ovom trenutku. 

Šta bi u ovom trenutku bila najbolja akcija? Postavite sebi i odgovorite na ovo pitanje. Pa polako i racionalno živite i vjerujte u sada, a budućnost će dolaziti sama od sebe, možda baš kakvu zamišljate jer su vam akcije , dobre i produktivne. 



Druga tačka se odnosi na sljedeće: ukoliko u trenutku osjetite bilo koju negativnu emociju, kao što je stres, briga, anksioznost i slično, nađite im dostojnu zamjenu. Kada počnete da brinete doživljavate napade panike i bijesa. 

Najbolje bi bilo da odmah promjenite fokus i razmislite na šta bi bilo najbolje da usmjerite vašu energiju. Umjesto da se i dalje frustrirate, otiđite na trening, skuvajte kafu, ručak. Uradite ono što vas inače ispunjava. Kada nalaet bijesa prođe, sigurno ćete racionalnije razmisliti i znati šta dalje. 

Treća tačka - Znajte da niste sami. Znjate da niste sami u svojim tugama i lošim trenucima. Pronađite osobe oko vas koji su spremni da vas saslušaju i da razgovaraju. Isto tako, pogledajte i vi oko sebe. Kome biste vi mogli pomoći i biti podrška. 

Budite ljubazniji prema voljenima i pružite im vaše dobro društvo. Uz zajedničke snage, svi ćete se osjećati bolje. Rijetko je danas da nema nikakvih muka i problema. Međutim, kada naučimo kako trebamo da odreagujemo u datoj situaciji i koliko je pomoć lijepa, tada će sve ići na bolje.

Pokreće Blogger.