Kako sam shvatila da je vrijeme da se razvedem od muža - Mudar citat umjetnice Fride K.

Postoji to neko nepisano pravilo da žene mnogo vole da pričaju. To često možemo da čujemo kako muškarci prokomentarišu. Da li zapravo ženska priča ili ćutanje ima određno značenje?


Pogotovo kada je baš riječ o muško-ženskom odnosu. Pojedini muškarci su mišljenja da dok žena priča, i nešto traži od njega, gnjavi i negoduje onda je sve u redu. Ona ga još uvijek želi oblikovati samo za sebe. Ali čim je ućutala, smatra se da je to početak kraja.

Nekim drugim muškarcima, ćutanje od strane žene, predstavlja pravo opuštanje. Možda jednostavno samo nisu još uvijek svijesni da žena u tom trenutku pravi druge planove, ali samo za sebe. Kako žena shvata da zapravo želi da se razvede? Ti razlozi su zaista individualni i brojni. 



Može jedan od razloga da bude gore navedeni, a to je kada jednostavno nema šta više da kaže ili da se objašnjava. To pretežno nastaje kao posljedica višegodišnjeg razmišljanja i odlučivanja. Postoji i drugi brojni razlozi, ali osvrnućemo se na jedan, možda ne tako svakodnevan. Zapravo, na jednu priču. 

Žena nije razmišljala o razvodu, živjela je sa mužem više od decenije. Jedne prilike, muž je otišao na poslovni put u trajanju od mjesec dana. Žena je ostala sama, već spremna na dosadu i monotoniju. Međutim, komšije su dolazile i ideja o druženju se sve više javljala. 



Pozivala je i rodbinu da je posjete. Nakon odlaska rodbine, ženu je posjetio novi komšija. Danima su pričali, smijali se, pili čaj zajedno. Nakon povratka muža, shvatila je da je njen život zapravo kao u kavezu. 

Jednostavno, da nema tema za razgovor i smijeh, da nema poziva komšija i svega onoga što je živjela proteklih mjesec dana. Zapravo, pitala se, kakve su joj to bile sve prethodne godine? I njena oduka je bila jasna. Umjetnica Frida Kalo jasno se obratila svome mužu i rekla: 

"Ne tražim od tebe da mi se izviniš kada mislim da nisi u pravu. Neću tražiti da me zagrliš kada mi je najpotrebnije. Ne tražim od tebe da mi kažes koliko sam lijepa, čak i ako je to laž. Neću ti tražiti da me zoveš i pitaš kako mi je prošao dan i da mi kažeš da ti nedostajem. 

Neću tražiti od tebe da mi se zahvališ za sve što radim za tebe i da se brineš o meni kao da mi je duša suva. Neću tražiti od tebe da me slušaš kada imam hiljadu priča da ti ispričam. Neću tražiti od tebe da uradiš nešto za mene, neću ni pokušavati da budem tu zauvijek. Jer ako moram da te molim za sve ovo, onda to više i ne želim."

Zapravo, možda je ova umjetnica samo željela poručiti da sve što zaslužujemo da to ne trebamo tražiti, nego samo jednostavno dobiti. Isto tako, i pružiti. Razlog razvoda je za svakoga drugačiji i individualan. 

Prema tome, svakome je njegov razlog poznat i smislen. Ponekad, kao u gore navedenoj priči, neko nije ni svijestan načina života koji živi. Kako god bilo, kada prepoznate vaš razlog, važno je da znate šta trebate dalje činiti, i najvažnije kako biti srećne.

Pokreće Blogger.