Filozofija života: Kad dođu teška vremena i problemi samo 1 osoba će sigurno biti tu

Kroz proces vaspitanja bi trebali da usvajamo poželjne obrasce ponašanja. Između ostalog, jedan od osnovnih obrazaca bi bio, pomoć onima kojima je to potrebno. 


Od djetinjstva smo trebali biti naučeni da prije svega pomažemo starijima. Npr. baki da pređe ulicu, otvorimo vrata i slično. Danas se čini da je nažalost toga sve manje. Možda i veća zaprepaštenost nastaje spoznajom da su odrasla djeca nekad nedovoljno spremna da pomognu svojim roditeljima.

Naravno, ovo ne možemo generalizovati, postoje djeca koja su uvijek tu za svoje roditelje. Shodno tome, predočićemo vam jednu poučnu priču: Jedan kolega, inače 40-godišnjak , rekao je kako je njegova majka jedne prilike tražila da je odvede na selo kako bi posjetila kolegu na njegov 80ti rođendan. 



Selo je bilo daleko, pa je shodno tome sin odbio majku. Čak je održao predavanje majci, kako joj je bolje ostati u kući. Sin je bio u ubjeđenju da je dovoljno da se i dalje čuju telefonom, on da ne troši benzin, a i sigurniji je kada je majka u kući. 

Bilo mi je jako žao starice, jer je sin očigledno štedio na benzinu. I da je to bio glavni razlog zašto je odbio majku, a ne njegova pretjerana briga za nju. Na kraju krajeva, ako je to njena želja, ko je on da je sputava? Starica je na kraju ipak ispunila svoju želju i otišla. 



Svi su se pitali kako je na kraju otišla tamo. Starica je bila spremna da ide autobusom, ali ju je drugarica obavijestila da će njen zet doći po nju. Tako je na kraju zet njene prijateljice došao po nju, i vratio je.

Kolega kada je čuo za to bio je razočaran, a starica nije ništa govorila, jer je znala da bi je sin pokušao zaustaviti u toj namjeri. Na kraju je potpuni stranac pomogao ženi, a da pritom ništa nije tražio za uzvrat. Dok je sin vršio proračun koliko će potrošiti na benzin. 

Ponekad u određenoj nuždi ili situaciji kada potražimo pomoć umijemo itekako da se razočaramo. Jednostavno, nekada je bolje osloniti se samo na sebe, pa kako bude. Možda i najteže pada kada je to baš osoba za koju smo misliti da će nam pomoći. 

Kako god bilo, sve to gledajte kao jedno iskustvo. Završićemo jednim korisnim citatom: " Ako ikada poželite da nađete takvu osobu koja može da prebrodi svaku, pa i najtežu nesreću i učini vas srećnim kada to niko drugi ne može: samo se pogledajte u ogledalo i recite "Zdravo".

Pokreće Blogger.