Filozofija život: Ne sadite cvijeće u baštama ljudi koje nemaju namjeru da ga zalijevaju

Važno ja da naučite kome i na kakav način posvjećujte svoju pažnju. Prestanite da sadite cvijeće u baštama onih koje ne namjeravaju da ga zalijevaju. 


Obratite pažnju koliko nekome posvećujete pažnje i naklonosti, a koliko vam ta druga osoba isto vraća. Svako od nas naravno sadi cvijeće u baštama drugih ljudi, na kraju krajeva to je naša potreba i želja i donosi nam pozitivna osjećanja. 

Međutim, ponekad smo spremni da donosimo loše odluke i sadimo previše sjemena ljubavi, ljubaznosti, posvećenosti, energije, a ne vraća nam se podjednako. Pitate se kako griješimo? Na način da sami biramo svoje postupke i zaboravljamo da je dobar odnos ključ davanja i vraćanja. 



Jednostavno, obe strane trebaju da dobijaju, a nijedna da gubi. Naravno da nije uvijek lako izgraditi dobre odnose oko nas. Ima onih koji žele i da nas povrijede svjesno ili nesvjesno, ali ne zaboravite da briga za druge i nastojanje da damo najbolje od sebe nije ništa pogrešno. 

Naprotiv, to je znak snage i plemenitosti. Postavlja se najvažnije pitanje, kako da znamo u koje ljude trebamo ulagati svoju energiju i ljubav? Nažalost, morate biti svijesni da ne postoji tačno objašnjenje niti neka formula koje će vam dati odgovor na ovo pitanje. 



Ne postoji konkretan način na koji ćemo prepoznati da li će nas neko poverjediti ili ne. Ono što je najvažnije jeste da zapamtite da nikada ne smijete da zanemarite korijene vašeg najljepšeg cvijeta, a to je samopoštovanje. 

Odnosi su tu da se mjenjaju, da iz najboljeg pređe u manje lijep, ali važno da u svemu tome, zadržite najbolje od sebe. Naravno da postoje određene smjernice kako možete da prepoznate kvalitet odnosa, ali konrektna formula ne postoji. Neke od smjernica bi mogle biti: 

 1. Naklonost 2. Podrška 3. Obostrano povjerenje 4. Istina 5. Osjećaj da ste nekome važni 6. Sposobnost opraštanja itd. Na kraju. ako razmislite pojedinačno o svakoj ovoj smjernici veze ili prijateljstva, prepoznaćete da uvijek postoje tragovi na osnovu kojih ćete prepoznati kvalitet odnosa. 

Ne zaboravite, da sa pravim ljudima uvijek se isplati saditi sjeme pravih vrijednosti, a oni pravi će to itekako znati zalijevati. O onima drugima, ni ne razmišljajte, niti ulazite u njihove bašte. 

Pokreće Blogger.