Djeca trebaju da gledaju roditelje koji se vole: 7 fraza koje često izgovarate a mogu škoditi djeci

Odgoj djece jeste težak posao, ali ujedno i najljepši. Svaki roditelj za svoje dijete misli da radi najbolje, a da li je to uvijek tako? 


Vjerovatno vam se desilo da ponekad izgovorite neke fraze za koje mislite da ne mogu ih povrijediti jer su još uvijek mali. To bi moglo biti pogrešno mišljenje. Donosimo vam nekoliko fraza za koje je moguće da ponekad koristite, a nista svijesni njihovog uticaja na dijete: pažljivo pročitajte: 

1. Ne vjerujem ti; Najbolji način za uspostavljanje zdravog odnosa jeste dobra komunikacija. Ukoliko ste na taj način navikli da vaše dijete i vi dijelite sve iz vaših života, to je odlično. Međutim, ako ponekad i sumnjate u ono što vam vaše dijete govori nikad ne recite "Lažeš" ili "Ne vjerujem ti". 



Ovo ne samo da bi pokvarilo međusobnu komunikaciju i poljuljalo povjerenje, već bi uticalo i na dječije emocije.  2. Odlazim i neću se vratiti; Budite svjesni da prijetnje bilo koje vrste nisu dobre za dijete. 

Ako ste već ušli u određenu raspravu, znajte da tada dijete već dovoljno pokazuje svoja osjećanja i da, vaše "odlazim i nećes me više vidjeti" i slično, samo doprinosi da se vaše dijete osjeća neprijatno u vlastitom domu. Izbacite prijetnje i slične fraze iz vaše komunikacije. 



3. Nikad se nećes promjeniti; Savjeti stručnjaka se često znaju zasnivati na tome da izbacite riječi "nikad" i "uvijek". Optužbe poput " Nikad se nećes promjeniti" ili "Uvijek radiš pogrešno"ih samo dodatno demorlarišu. Maksimalno izbjegavate korištenje ovih i sličnih fraza. 

4. Zato što sam tako rekao; Ovu frazu koristi velika većina roditelja. Pripazite i kod ove fraze, jer je moguće da djeca stvore utisak da njihova osjećanja i mišeljena nisu važna, nego samo vaša. Uvijek se trudite da objasnite situaciju i zašto je nešto "Ne". 

Kada na lijep način objaniste zašto nešto ne može sad u ovom trenutku, ispoštovaćete i njihova i vaša osjećanja.  5. Jesi li sigurna da možes sam/a da se nosiš sa tim?; Ova fraza je takođe u roditeljstvu često korištena, donekle i razumljivo. 

Kada izgovorite ovu ili sličnu frazu kod djece se može javiti negativna konotacija, u smislu, da ne vjerujete dovoljno u njih ili u njihove sposobnosti i talente. Teško će razumijeti da je to samo vaša zabrinutost u pitanju. 

U ovakvim situacijama najbolje bi bilo da objasnite da itekako vjerujete u njih i da samo imate želju da to njihovo nešto uspije, i da iz toga razloga samo brinete.  6. Ne možes slatko dok ne pojedeš slano; Opasnost ove fraze može da leži u tome da stvarate averziju na određenu vrstu hrane kod djece. 

Bolje rješenje bi bilo da kažete "Možete da pojedete desert ako želite, onda kada završite sa večerom".  7. Mrzim svoj posao; Ovdje morate da budete jako oprezni. Kada imate težak dan na poslu, i želite da se požalite partneru pazite da to ne radite pred djecom. 

Na taj način na posao mogu da gledaju kao nešto što je strašno i nepoželjno. Takođe, mogu da tumače na još različitih načina, s toga kada se žalite u vezi bilo čega morate biti oprezni. Ovo su samo neke od fraza koje skoro svaki roditelj svjesno ili nesvjesno može da ima u svojoj komunikciji sa djecom. Pričitajte ovo pažljivo i razmislite koliko zapravo često naše riječi mogu da utiču na ta mala bića.

Pokreće Blogger.