Zašto mnogi muškarci ne mogu da podnesu nezavisne žene - 3 psihološka razloga

Mnogi muškarci se jako iznerviraju kada čuju da zrele žene danas mogu bez muškaraca. Njima je ponekad neshvatljivo da žene mogu bez njih. 


Danas je zaista jako mnogo nezavisnih žena kojima nije potreban muškarac u smislu da ih obezbijedi i brine o njima. One su uglavnom sebi obezbjedile sve što im je potrebno i nije im potrebno da neko to učini umjesto njih. 

Postoje tri psihološka razloga zašto pojedini muškarci teško podnose nezavisne žene. 1. Prvi razlog je strah od odbijanja; Muškarci koji ne podnose nezavisne žene su vjerovatno pretrpjeli neku traumu odbacivanja u svom djetinjstvu. 



To se jako često dešava kada majka zbog posla mora da se odvoji od svog djeteta jako rano kada ono još uvijek nije spremno da se odvoji od majke. Djeca do 1,5 godine još uvijek nisu spremna da se nose sa odsustvom majke. 

Za njega je to nepodnošljivo pa se javlja teška emocionalna trauma. Iako se toga dijete ne sjeća kada odraste, ta trauma ima veliki uticaj na njegovo ponašanje. Kada majka rano napušta svoje dijete kod njega se razvija osjećaj da nije vrijedno pa ga taj strah od neželjenosti i odbijanja prati tokom cijelog života. 



Kada muškarac čuje da žena može bez njega kod njega se javlja emocionalna bol slična onoj koju je osjetio u djetinjstvu kada je odvojen os svoje majke. 2. Drugi razlog je nisko samopoštovanje; Muškarci koji nisu uspjeli dokazao svoju vrijednost i koje su uvijek trude da nešto dokazuju imaju jako nisko samopoštvanje i ne mogu shvatiti da žena može sasvim normalno živjeti bez muškarca. 

Strah od bezvrijednosti se kod muškaraca javlja još u djetinjstvu u njegovom odnosu sa roditeljima. Ako roditelji na neki način djetetu pokazuju da nije vrijedno njihove ljubavi dijete će uvijek imati potrebu da dokazuje da je vrijedno njihove ljubavi. 

Glavna zamjena za majčinu ljubav u odrasloj dobi je žena. Muškarcu koji ima nisko samopoštovanje je potrebna žena koja će da mu se divi i koja ima još niže samopoštovanje nego on. 3. Treći razlog je netrpeljivost prema ravnopravnosti u odnosima; Mnogi muškarci ne razumiju ravnopravan položaj žena jer im je potrebna hijerarhija. 

Hijerarhija se kod djeteta razvija u djetinjstvu. Roditelj je jači, brine se od djetetu, štiti ga, a dijete zavisi od njega do punoljetstva. Muška djeca koja nisu u djetinjstvu dobijali dovoljno ljubavi, poštovanja i priznanja od svojih roditelja, odnosno od majki, često se u odrasloj dobi osjećaju nevoljeno. 

Muškarac želi da se brine o ženi jer mu je i samom potrebna njega, želi da vidi ženu slabu jer je i sam slab. Ako je muškarac psihički zreo i nema traume iz djetinjstva on neće težiti da bude roditelj i dijete u vezi sa ženom. 

On neće burno reagovati na žensku nezavisnost. Za njega nije važno koliko je žena nezavisna, već mu je važno da se osjeća ugodno u vezi. Svako drugo ponašanje muškarca je znak da nije emocionalno zreo i psihički stabilan.

Pokreće Blogger.