"Muž me vara, ali ne želi da se razvede" - Sveštenici mudro objasnili

"Muž me već dugo vremena vara, ali ne želi da se razvedemo. Međutim, on ne želi napustiti ni tu drugu ženu i prekinuti vezu sa njom. 


Iako volim svog muža i imamo dijete zajedno, ne mogu više to da trpim. Ne znam šta da radim." Na pitanje ove žene koja je željela ostati anonimna odgovorili su sveštenici Fjodor Borodin, Andrej Pankov i Igor Spartesni. 

Fedor Borodin, protojerej: "U hrišćanstu razvod je dozvoljen u slučaju preljube, a odluku donosi osoba kojoj je nanijeta šteta. Na vama je da li ćete se razvesti ili ćete tolerisati takvo ponašanje svog supruga. Ako mislite da ima nade da se vaš muž iskreno pokaje, tada možda vrijedi ostati i pokušati spasiti brak.



Ali o osoba vara dugo godina i nema naznaka da bi se mogla promijeniti, neće biti lako nastaviti živjeti sa takvom osobom. Ukoliko se vaš muž iskreno pokaje i prekine vezu koju ima sa strane, vjerovatno bi najbolja opcija bila da mu oprostite. 

Međutim, ako nastavi da vas vara, tada ste prisiljeni da ga dijelite sa drugom ženom i živite u grijehu bluda. Postavite svom mužu uslov. Neka bira između vas i druge žene. Tako ćete bar znati na čemu ste" Andrej Pankov, protojerej: "Ovoje jako tužna priča i što je najžalosnije ovo se dešava sve češće. 



Nemoguće je živjeti u braku u kome se dešava preljuba, bez obzira koliko žena voli svog muža. Crkva dozvoljava razvod strani koja je povrijeđena i dozvoljava joj da ponovo pronađe sreću u drugom braku. Međutim, uvijek treba prvo malo sačekati i vidjeti da li će se osoba koja je varala pokajati i tražiti oprost." 

Igor Spartesny, sveštenik: "Ovo se nažalost danas dešava jako često. Ukoliko postoji dokaz o nevjeri, osoba koja je povrijeđena može zatražiti razvod braka ako to želi. Kada osoba vara, ona svjesno ruši svoju porodicu. Međutim, ako postoji pokajanje, može se oprostiti nevjera. Sve zavisi od supružnika. 

Ako i dalje postoji ljubav i želja da se vrati porodici, možda trebate dati drugu šansu i pokušati spasiti svoju porodicu. Ima slučajeva kada je porodica poslije zaista bila srećna. Međutim, morate biti odlučni i dobro razmisliti o odluci koju trebate donijeti. Ako vaš muž odluči da ode, ne očajavajte jer takva osoba nije u stanju očuvati porodicu i odgajati djecu."

Pokreće Blogger.