Kako održati dobar odnos sa djecom do starosti: Savjet njemačkog psihijatra

Svaki roditelj želi održati dobre odnose sa svojom odraslom djecom, ali ne polazi svakom roditelju za rukom da u tome i uspije. 


Poznati njemački psihijatar Frederick Solomon Perls je i sam u mladosti imao mnogo problema sa svojim roditeljima. Tek nakon što je doktorirao počeo je shvatati koje greške ljudi najčešće prave u odnosima. Posvetio je mnogo godina proučavanju i otkrivanju ljudskih potencijala, odnosa i ličnih granica. 

Na pitanje jednog novinara zašto volimo svoje roditelje, ali nemamo želju da ih vidimo i komuniciramo sa njima, on je odgovorio da mi u stvari ne volimo određenu osobu već toplinu u odnosu sa njom. To je generisano kvalitetima koje ta osoba posjeduje i njenom željom da stvori jaku vezu sa nama. 



Kada se naši roditelji prema nama ponašaju opsesivno i nameću nam svoj autoritet ne možemo im tek tako reći da moraju promijeniti ponašanje prema nama već se jednostavno udaljavamo od njih. Prema mišljenju ovog njemačkog psihijatra da bi roditelji i djeca imali harmoničan odnos, roditelji moraju pustiti dijete da sazrije i odraste. 

Ne smiju odgurivati dijete od sebe rije vremena kada mu je potrebna pomoć i podrška roditelja, ali isto tako ne smiju da ga zadržavaju, da donose odluke umjesto njega onda kada je on sam u stanju donijeti odluku. 



Malo dijete ne može bez podrške svoje majke, ali odrastao muškarac od 30 godina može živjeti bez njenih savjeta i naređenja. Roditelji treba da shvate da dijete nije njihovo vlasništvo, ono je zasebna jedinka koja treba sama da sazrije ide kroz svijet. 

Frederick Perls ima jednu izreku koju bi svaki roditelj trebao imati na umu, a glasi ovako: "Ja sam ja, a ti si ti. Ja sam zauzet svojim poslom, a ti svojim. Ja nisam na ovom svijetu da ispunim vaša očekivanja, a vi niste da biste ispunili moja. Ako se nađemo i slažemo, to je super. Ako ne, nikome ništa."

Pokreće Blogger.