Usamljenost počinje kada izgubiš sebe: Šta čeka usamljene žene u starost prema Koelju

Mnogo je žena koje su u zreloj dobi i koje žive same. Djeca su otišla svojim putem, imaju svoje porodice, a muževe su ili izgubile ili su se razvele. 


Pojedine žene ne mogu prihvatiti svoju usamljenost, i teško se bore sa samoćom, dok druge uživaju u svojoj samoći. Šta je to što usamljene žene mogu očekivati u starosti. Paulo Koeljo ima tri citata koji mnogo objašnjavaju. 

1. "Usamljenost počinje kada izgubiš sebe"; Usamljenost nije uvijek lako objasniti. Usamljena osoba može biti osoba koj ase sama uputila na putovanje kako bi upoznala druge kulture i druge ljude. Iako je ta osoba sama, ona nije usamljena. 



Iako pored sebe nema drage ljude, ona osjeća njihovu ljubav i ne samo njihovu, već osjeća ljubav ljudi koji susreće na svojim putovanjima. Usamljena osoba može biti i ona osoba koja pored sebe ima djecu i muža, ali se ipak osejća usamljeno bez obzira na njihovo prisustvo u svom životu. 

Oni osjećaju kao da niko ne želi da im posveti svoje vrijeme i niko ne želi da ih sasluša i čuje. Ako se osjećate tako morate naučiti čuti sebe. Osoba je usamljena samo onda kada ne čuje sebe, ne zna šta voli i šta želi od svog života. 



Mnoge žene tek u zreloj dobi shvate da ne poznaju sebe, ne znaju šta žele i šta vole. Ako želite pronaći svoju slobodu, morate biti u stanju čuti sebe. Što prije to uradite bićete srećniji. 2. "Ako ne nađete snage da budete sretni sami sa sobom - uvijek ćete biti usamljeni i zavisni"; Ako niste povezani sami sa sobom na stotine problema će početi da vas proganja. 

Upoznati svoju ličnost bez pomoći drugih nije lak posao i ne usude se svi krenuti tim putem. Šta može očekivati žena koja se ne usuđuje da upozna sebe? Takva žena će tražiti sebe u drugima i kriviće druge za svoj život. 

Za ženu je takođe jako važno da nađe muškarca pored kojeg će procvjetati, a ne nekoga na koga će prebacivati odgovornost za svoju sreću. 3. "Osoba koja se sama osjeća dobro je zaštićena od grešaka"; Žena mora biti u stanju da se izbori sa svojom usamljenošću i da preuzme kontrolu nad svojim životom.

Nesmijemo dozvoliti sebi da nam vid bude zamagljen i da biramo pogrešne partnere, pogrešne prijatelje ili da vršimo pritisak na djecu da nam posvećuju više pažnje. Žena koja se osjeća dobro u svojoj samoći je žena koja u upoznala sebe i koja je konačno shvatila da njena sreća zavisi samo od nje same. 

Takva žena neće birati pogrešne partnere i neće se okružiti lažnim prijateljima. Takva žena neće očekivati od svoje djece da je učine srećnom već će ona sama usrećiti sebe. Kada je žena zadovoljna sama sa sobom ona dobija nevjerovatnu snagu da prepozna tu osobu u sebi. Ona ne traži od drugih da je spašavaju. Ona je sposobna da spasi sama sebe. Ona se ne plaši samoće ni sadi niti će se plašiti samoće u starosti.

Pokreće Blogger.