Šta se dešava u djetetovoj glavi kada ga roditelji kažnjavaju - Objašnjenje poznatog psihologa

Živimo u takvom okruženju i društvu gdje su mnogi uvjereni da je kažnjavanje djeteta sasvim normalna stvar i da ga samo tako možete nečemu naučiti. 


Mnogi stručnjaci su mišljenja da ako želite odgojiti psihički zdravo dijete, onda ga ne smijete fizički kažnjavati. Poznati ruski psiholog koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo, Mihail Labkovski, objašnjava zašto roditelji ne bi smjeli fizički kažnjavati svoju djecu. 

Labkovski ističe da kada smo u stanju stresa i kada smo pod prijetnjom ili kada nam se nanosi fizička bol, u našem organizmu se oslobađa grupa glukokortikoidnih hormona koji su poznati još i kao hormoni stresa. Ovi hormoni su takođe odgovorni za našu reakciju na napad i bol. 



Kod djece se ovaj hormon ne luči u prisustvu njihovih roditelja, posebno majke, jer na taj način priroda štiti dijete od dodatnih opterećenja. Kada se desi da sam roditelj postane izvor stresa za dijete, ono na to neće registrovati kao na opasnost, za njega će to biti normalna pojava. 

Ono će misliti da to tako mora jer dolazi od strane njegovih roditelja. Za to dijete će nasilje i agresivno ponašanje u odrasloj dobi biti sasvim normalna pojava. Kada se dijete nađe u stvarno opasnoj situaciji i pod stvarnom prijetnjom od strane odrasle osobe, ono ili će postati žrtva ili će i samo pokazati agresivno ponašanje. 



Moramo naći snagu u sebi i jednom shvatiti da je pogrešno fizički kažnjavati djecu. Ako ste i sami u djetinjstvi bili tretirani na taj način, pokušajte se prisjetiti kako je to uticalo na vas. Ovo je jako važna tema i zato svaki roditelj treba da zna da kada fizički kažnjava svoje dijete, oni u njemu slamaju volju za životom.

Pokreće Blogger.