Ko daje siromašnim nikada neće biti siromašan - Inspirativne mudrosti o životu

Jako rano sam počela preuzimati kontrolu za svoj život u svoje ruke. Naučila sam kako da organizujem svoje obaveze kako bi sebi obezbjedila dovoljno vremena za odmor i neke druge stvari koje su me veselile. 


Jedna izreka kralja Solomona me je posebno inspirisala da napravim neke promjene u svom životu, a glasi ovako "Sve što dođe, proći će". I danas se divim nekim njegovim izrekama o životu koje su meni bile od velike koristi, pa želim da ih podijelim sa vama. 

1. O ljutnji: "Budala istresa svoj bijes na druge, mudar ga obuzdava"; Mnogi stručnjaci će vam reći da ne biste trebali zadržavati bijes u sebi te da treba da ga izbacite van. Međutim, ova metoda može imati neke nuspojave. Ljutnja koju izbacite iz sebe može zaraziti ljude oko vas. 



Morate naučiti kontrolisati svoje emocije i ne istresati svoj bijes na druge. 2. O klevetama: "Ko drži usta zatvorena, taj čuva svoju dušu, a ko ih drži širom otvorenim, taj je u nevolji"; Svi mi pravimo jednu veliku grešku i precjenjujemo svoju ulogu u životima drugih ljudi. 

Ne možemo se truditi da udovoljimo svima, ne smijemo svima bezuslovno vjerovati i isto to očekivati od njih. 3. O osveti; "Ko iskopa rupu, pasti će u nju, a ko otkotrlja kamen, vratiće mu se"; Mi u svoj život privlačimo ljude kakvi smo i mi sami, sa istim životnim vrijednostima i načinom razmišljanja. 



Ako ste vi spremni nekoga gurnuti niz liticu, onda budite spremni da će isto tako neko gurnuti vas. 4. O vezama; "Bolje je imati nekoga pored sebe nego biti sam. Ako jedno padne, drugi će ga podići. Ako dvoje zajedno legnu u krevet biće im toplo, ako jedno legne samo neće moći sam da se ugrije"; 

Danas je nekako postalo normalno da ljudi žive sami, da nemaju nikoga pored sebe jer smatraju da su tako srećniji. Nemojte se plašiti preuzeti odgovornost za svoje voljene i vidjeti sreću u njihovim očima. Sreća voli da se umnožava, a to možete postići samo ako je podijelite sa dragim ljudima. 

5. O bogatstvu: Ko daje siromašnima nikada neće biti siromašan, ali ko okrene glavu od siromaha, može privući veliko prokletstvo na sebe." Nemojte misliti da će vas pratiti velika nesreća ako ne date neki novčić prosjaku na ulici. Stvar je u tome da ako pomažete drugima možete privući prosperitet u svoj život.

Pokreće Blogger.