Filozofija života: Naši stari su vjerovali da je sto srce kuće - A imali su dobar razlog

Da li ste nekada razmišljali o tome kakav sto imate u svojoj kući? Naši preci su vjerovali da je sto srce kuće i tron kuće. 


Prije se vjerovalo da je sto toliko povezan sa kućom da se kuća prodavala zajedno sa stolom jer je bilo zabranjeno iznositi sto iz nje. Naši preci su vjerovali da ako iznesete sto iz kuće vi uništavate kuću. Sto predstavlja centar kuće i uvijek treba biti na istom mjestu.

Vjerovalo se da koliko ljudi provodi vrijeme zajedno za stolom jedući i pijući, toliko im je suđeno da budu zajedno na nebu. Za stolom se uvijek treba lijepo ponašati, ne smije se psovati, svađati niti se smiju izgovarati ružne riječi. 



Vjeruje se da ako sto stavimo u ćošak, da to privlači nesreću i siromaštvo u dom. Sto bi uvijek trebao biti pokriven. Ako je vaš sto lijep i ne želite da ga prekrijete stolnjakom, bar stavite neku lijepu salvetu na sredinu stola. 

Sto nikako ne smije biti prazan jer tako privlačite siromaštvo i slutite odlazak članova porodice. Stavite na sti zdjelu sa voćem, slatkišima, vazu sa cvijećem ili bilo šta drugo lijepo što simbolizuje obilje i blagostanje. 



Jedna žena je na svom stolu uvijek držala sirće i biber. Nakon nekog vremena odlučila je da sirće i biber zamijeni maslinovim uljem i šećerom, sasvim slučajno se na to odlučila. Za kratko vrijeme žen a je izgladila neke loše odnose koje je imala, odnosi sa radnim kolegama su se popravili. 

I ne sluteći žena je napravila mali oltar na svom stolu. Cvijeće, slatkiši, puter na stoli privlače bogatstvo i mir, dok nož ostavljen na stolu privlači svađe i sukobe. Vjeruje se da okrugli sto pomiruje te da je simbol mirnih pregovora i korisnih razgovora. 

Oštri uglovi stola razdvajaju porodicu zbog čega se vjeruje da muž i žena trebaju sjediti jedno pored drugog. Sto je simbol vaše porodice i središte vašeg doma. Čist sto privlači bogatstvo i zdravlje, a prljav siromaštvo i bolest. 

Stara vjerovanja kažu da nije dobro uzimati tuđe stolove jer tako možete privući negativne promjene u svoj život. Zato je bolje kupiti nov ne korišten sto. Sto možete uzeti od svojih roditelja, ali pod uslovom ako u njihovom životu vlada ljubav i mir. 

Sto se mora paziti, mora se posjedovati, voljeti i ukrašavati. Morate se što češće okupljati oko svog stola sa svojim najmilijima i tada će dobrota i sreća ući u vaš život. Bar se tako vjerovalo u stara vremena.

Pokreće Blogger.