Cijeni sebe, ali još više cijeni svoju ženu - Istina o braku koje bi svaki otac trebao naučiti sina

Brak ponekad mijenja ljude, nekad u pozitivnom, nekad u negativnom smislu. Dok se neki parovi kako godine prolaze samo više zbližavaju, drugi se udaljavaju. 


Neki nauče živjeti sa svim manama i nedostacima svog partnera, dok drugi tek kada uđu u brak počinju uviđati sve mane koje njihov supružnik ima, a koje prije nisu vidjeli. U braku ljudi otkrivaju kakvi su zaista, ali je jako važno naučiti praviti kompromis, čak i kada nam se neke stvari ponekad ne sviđaju.

Takođe je jako važno ne zaboraviti na one lijepe stvari koje su vas spojile i zbog kojih ste se zaljubili jedno u drugo ako želite da vaš brak bude srećan i da traje. Jako je lako vjenčati se, ali treba naučiti kako održati brak što nikako nije lak posao. 



Imajte na umu da sve ono što ne uništi vaš brak samo će ga ojačati, a tek sa godimana i iskustvom dolazi mudrost. Izdvojili smo za vas neke važne istine o braku koje bi svaki otac trebao naučiti svog sina. 1. Ako trošiš novac na svoju ženu, a ona ne pita odekle ti novac već samo uživa u trošenju, nemoj je oženiti. 

2. Jedna žena može biti dobra supruga, druga može biti dobra majka, ali ako nađeš jednu ženu koja može biti dobra majka tvojoj djeci i tebi dobra supruga, nemoj je puštati. 3. Kada postaneš glava kuće ne vodiš samo računa da ti je novčanik pun i djeca sita. 



Moraš voditi računa i o tome da li ti je žena srećna. 4. Ako želiš imati dug i srećan brak prepusti svojoj supruzi upravljanje finansijama. Biće joj prilično teško da troši novac na gluposti kada vidi koliki su računi i kolike su potrebe domaćinstva. 

Ako ti upravljaš finansijama tvoja žena će uvijek naći nešto šta joj treba. 5. Nikad nemoj udariti svoju ženu. Bol koji naneseš njenom tijelu biće neuporediva sa boli koju ćeš nanijeti njenom srcu. 6. Nemoj se zanositi kada počneš dobro zarađivati. 

Nemoj trošiti novac na gluposti i mlade ljubavnice, potroši ih a svoju porodicu i na svoju ženu koja je uvijek tu pored tebe i koja ti je bila podrška kada ti je najviše trebala. 7. Ne stavljaj intimnost sa svojom ženom na prvo mjesto. Budi džentlmen, izvedi ženu na večeru, priredi joj iznenađenje. 

8. Ako primijetiš da ti se žena promijenila, preispitaj sebe. Svi se mi mijenjamo samo što nam je lakše primijetiti promjenu na drugome nego na sebi. 9. Žena bi trebala biti uz tebe i kada si na vrhu i kada si na dnu. Prije nego što uđe u tvoj automobil, ona mora sa vama hodati ili voziti bicikl. Žena koja je došla na gotovo nema pravo da uživa u tvom bogatstvu. 

10. Nikada nenoj porediti svoju ženu ni sa jednom drugom ženom. Sigurno ne bi volio da tvoja žena poredi tebe sa drugim muškarcima. 11. Vodi računa o svojim roditeljima i ne zaboravi naučiti svoju djecu da čine isto. 12. Vodi računa o svom zdravlju jer od vašeg zdravlja zavisi zdravlje i dobrobit vaše porodice. 13. Cijeni sebe, ali još više cijeni svoju ženu.

Pokreće Blogger.