Kućna sreća - Jednostavan i šarmantan cvijet: Kako gajiti biljku za koju se vjeruje da donosi sreću

Kućna sreća je biljka niskog rasta koja pripada porodici kopriva. Jako se brzo širi i karakteristična je po svojim sitnim listovima. 


Mnogi vjeruju da ova biljka donosi sreću u dom, pa je često možemo vidjeti u mnogim domovima. Prema feng shuiu ova biljka podstiče protok pozitivne energije i podiže atmosferu u domu. Međutim, da biste to postigli, važno je da se pridržavate nekoliko pravila u gajenju ove biljke. 

Jako je važno obezbjediti joj dovoljno svjetlosti, ali je ne biste trebali izlagati direktnom suncu već je treba držati u sjeni kako se njeni mali nježni listovi ne bi oštetili. Ova biljka ne voli preveliku vlažnost, pa ju treba zalijevati redovno u malim količinama. 



Kod zalijevanja morate voditi računa da se listovi ne pokvase. Kako naraste svega 20ak cm nije joj potrebno često presađivanje. Presadite je samo ako primjetite da joj je posuda postala baš mala. Ova biljka ima jako mali korijen pa joj nisu potrebne velike saksije. 

Kućnu sreću takođe možete posaditi i u svoj vrt i od nje formirati lijep zeleni tepih. Takođe, jako je pogodna za kombinovanjem sa drugim biljkama, pa je na primjer možete posaditi u istu posudu sa nekom biljkom koja cvjeta i dobićete lijepo aranžiranu saksiju cvijeća. 



Kućnu sreću možete oblikovati po želji jer je jako zahvalna za oblikovanje. Ono što je posebno važno je da orezivanje uradite u proljeće. Vrhove koje ste odsjekli posadite u mješavinu zemlje i pijeska i dobićete nove male biljke. 

Kućnu sreću možete razmnožavati i tako što ćete iskopati dio biljke iz zemlje i posaditi ga u drugu saksiju. Mnogi vjeruju da kućna sreća donosi sreću i veselje u dom, a može biti i jako lijep poklon kojim poručujete da osobi želite sreću u životu.

Pokreće Blogger.