Sitnice lako mogu prerasti u problem: Kako reći mužu da vam nešto smeta, a da ga ne povrijedite

Često se u braku možemo osjećati jako neugodno zbog nekih loših navika našeg partnra, ali ne znamo kako da mu to kažemo. 


Neke sitnice koje nam se ne čine važne mogu prerasti u velike probleme, a da to i ne primjetimo. Možda vaš partner stalno visi na telefonu ili satima ne odgovara na vaše poruke. Možda njegove noge imaju neugodan miris ili ostavlja odjeću iza sebe gdje god stigne. 

Ako želite održati vaš brak ugodnim važno je pokrenuti pitanja koja vas muče, ali ponekad je teško razgovarati o nekim pitanjima ako vaš ne želi da čuje. Započinjanje razgovora na pametan način može rasvijetliti neke stvari koje vaš partner ne primjećuje. 



Ključ za rješavanje bilo koje osjetljive teme je utvrditi šta vaš tačno mući kod vašeg partnera, a zatim pokušati shvatiti zašto on to radi. Ponekad je jako važno utvrditi koji su motivi takvog ponašanja vašeg partnera. Na primjer, ako ima loš zadah, možda se plaši otići zubaru. 

U tom slučaju mu možete ponuditi da idete sa njim. Ponekad je teško skrenuti pažnju na ponašanje vašeg partnera a da to ne izgleda nepristojno, važno je ići polako, korak po korak. U nastavku vam otkrivamo četiri načina da svom partneru kažete neugodne stvari, a da ga ne povrijedite. 



1. Nemojte ga kriviti; Loša higijena ili nedostatak takta u razgovoru sa vašim roditeljima mogu biti veliki problem. Međutim, važno je izbjegavati direktne izjave poput "Užasno su ti prljavi nokti" ili "Kako to razgovaraš nisi normalan". 

Ove riječi bi samo mogle izazvati ogorčenje kod vašeg partnera. Pričajte o svojim osjećanjima, ali i osjećanjima svog partnera. Recite mu da ste zabrinuti za njega i njegovo ponašanje. 2. Fokusirajte se na moguća rješenja; Ako svu svoju pažnju usmjerite na ono što vaš partner radi on bi se mogao osjećati kao da je stjeran u čošak. 

Umjesto toga pokušajte se fokusirati na rješenje problema. Ako podstaknete svog partnera da smisli rješenje sigurno će ga slijediti. Ono što ne smijete je nametati svoja rješenja i pravila. 3. Slušajte ga; Kada vi i vaš partner razgovarate jako je važno da mu pokažete da ga slušate.

Ponovirte ono što je rekao kako biste mu dali do znanja da ga slušate. Pokažite da razumijete njegovo gledište i da suosjećate sa njim. 4. Pokažite ljubav; Ponekad kada neke stvari kažete i sa najvećom ljubaznošću, moguće je da će vaš partner loše reagovati. Važno je da naglasite da sve što radite radite iz ljubavi i brige, a ne iz kritike. Uvjerite se da vaš partner zna da ga volite bez obzira na sve.

Pokreće Blogger.