Skoro svaka afera započinje kao bezazleno prijateljstvo - Kako emocionalna nevjera kvari brak

Prelaz iz prijateljstva u emocionalnu nevjeru se dešava veoma brzo i ako se ne kontroliše ono može u potpunosti upropastiti brak i dovesti do razvoda. 


Kako je lijep osjećaj biti neizmjerno zaljubljen u svog partnera! Od dijeljenja svakog i najmanjeg detalja sa njim, provjere da li je on prvi koji zna za svaki vaš događaj koji se desio u toku dana pa sve do povratka kući kako biste proveli kvalitetno vrijeme zajedno. 

Sad zamislite da vas partner ne gleda na isti način. Da vi niste prva osoba koju pozove kada nešto pođe po zlu niti ste prva osoba sa kojom on želi podijeliti nešto lijepo što mu se desilo. Prva osoba na koju pomisli je neko drugi. Neko sa kim nije fizički intiman, ali sa kim još uvijek dijeli intimnost dovoljno snažno da se osjećate kao da mu niste važni. 



Nažalost to se dešava i to je emocionalna nevjera. Emocionalna nevjera je veza koju vaš partner dijeli sa drugom osobom, gdje imaju bliskost sličnu romantičnoj intimnosti. Fizička intimnost može, ali i ne mora postojati, ali oni osjećaju duboke emocije koje su nekada osjećali prema svom partneru. 

Sve započinje kao bezazleno prijateljstvo, ali ako vaš partner ima potrebu da to sakrije od vas, možda to prijateljstvo nikada nije bilo bezazleno. Prelaz prijateljstva u aferu je jako brz i ako se ne kontroliše može u potpunosti pokvariti brak i vezu. 



Sam čin umješanosti druge osobe u vašu vezu može narušiti vaš odnos sa partnerom i može se kategorizovati kao varanje. Čak i ako vaš partner nije fizički intiman sa drugom osobom, on i dalje vara je njihovo "prijateljstvo" čini da bude nezainteresovan za vašu vezu. 

Emocionalna nevjera u velikoj mjeri zavisi od razloga zbog kojih se vaš partner okrenuo drugoj osobi izvan vaše veze. Ponekad je partner možda nezadovoljan emocionalnim odgovorima koje dobija od svog partnera. Kada je ponašanje partnera jedini razlog zbog koga druga osoba pribjegava emocionalnoj nevjeri, šanse da se emocionalna nevjera pretvori u aferu su veoma male. 

Međutim, emocionalna veza se lakše može pretvoriti u aferu ako struja tajnovitisti podstiče strast, a emocije i granice nisu pod nadzorom. Ako posumnjate da se vaš partner upustio u emocionalnu aferu nemojte odmah misliti na najgore. Brak može preživjeti emocionalnu nevjeru ako se prave mjere poduzmuna vrijeme. 

Emocionalna nevjera može u velikoj mjeri oštetiti vezu, pa čak i dovesti do razvoda , ali uz određene mjere vi i vaš partner bi to mogli prevazići i nastaviti živjeti svoje živote, možda čak i bolje nego prije. Jednom kada vi i vaš partner shvatite gdje ste pogriješili, tada se možete fokusirati na ono šta trebate učiniti kako biste obnovili povjerenje u vezi i osigurali da se to u budućnosti ne dešava. 

Njegujte svoju vezu. Razgovarajte. Podijelite bitne detalje iz svog života, a kada jedna osoba dijeli, druga osoba ih mora zaista saslušati. Uvijek se divite i cijenite. Neka vaša veza bude puna ljubavi i razumijevanja. Čuvajte se. Ako niste zadovoljni sami sobom, vaš partner neće biti zadovoljan vama.

Pazite na svoje zdravlje i radite stvari koje vas čine srećnima. Ne dopustite da čitavo vaše postojanje ovisi o vašoj vezi. Život je mnogo više od vašeg partnera. Uživajte u svakom njegovom aspektu.

Pokreće Blogger.