Priručnik za žene iz 1930te: Žena bi se trebala udati za muškarca koji će joj osigurati pristojan život

Profesor Gerling objavio je 1930. u Ženevi, knjigu koja u sebi sadrži neprocjenjive i jako korisne preporuke za žene. 


Ove preporuke i savjeti su se temeljili na najnovijim psihološkim otkrićima u tom dobu. Prema mišljenju profesor Gerlinga žena se ne bi trebala udati za muškarca: 1. Koji je siguran da sve što radi, radi savršeno. 2. Koji ne može proći pored ogledala a da se ne divi svom odrazu u njemu. 

3. Ko mijenja partnerke često. 4. Žena se ne bi trebala udati za muškarca koji grize nokte ili stalno hoda prljavih noktiju. Takođe, žena se ne bi trebala vjenčati sa muškarcem koji ne vodi računa o higijeni. 5. Žena se ne bi smjela vjenčati za muškarca za kojeg se zna da je glupa osoba. 



6. Žena treba da se uda za muškarca koji će moći da joj obezbjedi pristojan život, kako za nju tako i za njihovu djecu. 7. Žena bi se trebala udati za muškarca koji će da joj kupuje poklone, vodi u pozorište i na odmore gdje god ona poželi. 

8. Žena treba da se uda za muškarca kome je stalo do njene sreće jer su njeno raspoloženje i zdravlje osnova blagostanja u porodičnom životu. 9. Žena bi trebala biti veoma oprezna sa muškarcem koji je sin jedinac. Obično su takvi muškarci jako razmaženi i često zavise od svoje majke. 



10. Žena ne bi trebala da se uda za muškarca koji je stariji od nje 12 godina ili ako je ona starije od muškarca 12 godina. 11. Žene bi trebale biti posebno oprezne kada stupaju u brak sa poznatim i velikim ljudima kao što su slikari, umjetnici, naučnici, muzičari ili doktori. Takvi muškarci su često nevozni i potpuno posvećeni poslu.

Pokreće Blogger.