Mihail Litvak: Bolje je komunicirati sa dobrom knjigom nego sa praznom osobom

Kada smo preplavljenim negativnim emocijama to može imati negativan uticaj na nas i otežati naš zdrav i srećan život. 


Kako bi vam pomogao da prevladate tu prepreku, poznati psihijatar Mihail Litvak osmislio je pristup koji naziva "psihološkim aikidom". Njegovo znanje je lako razumjeti i pratiti, a pokazalo se i jako djelotvornim. 

Ovaj članak je zbirka pravila koja je ovaj mudar čovjek osmislio kako bi vam pomogao da poboljšate svoj život. 1. Obavezno planirajte sve svoje radnje i dobro organizujte svoj život i sreća će uslijediti. Ako nešto jako želite, nemojte čekati da vam to dođe samo od sebe već uspostavite kontrolu nad tim i trudite se da to dobijete.



2. Niko nikoga ne ostavlja samo jedni idu naprijed, a oni koji ostanu bivaju odbačeni. 3. Ako vam je neko učinio uslugu ili vam je pomogao i za to traži zahvalnost i stvara vam osjećaj krivice, platite mu uslugu i nastavite dalje. 4. Radost treba da dijelite i sa prijateljima i sa neprijateljima. Vaši prijatelji će biti srećni zbog vas, a neprijatelji će biti uznemireni. 

5. Sposobnost voljenja i prihvatanja usamljenosti znak je emocionalno zrele osobe. To znači da se najbolje osjećamo onda kad smo sami. 6. Bolje je komunicirati sa dobrom knjigom nego sa praznom osobom 7. Kad osoba nema svrhu, ona ne vidi ništa. Cilj izoštrava vid. 



8. Ne bojte se razgovarati sa ljudima, posebno kada nekoga upoznate prvi put. Oni zapravo mogu dobro misliti o vama. 9. Vaša sreća se povećava kada je podijelite sa drugim ljudima i usrećite ih. 10. Naučite živjeti za sebe bez osjećaja potrebe da se neprestano trudite biti ono što drugi žele da budete. U suprotnom, život ćete provesti živeći za druge. 

 11. Kada razgovarate sa drugom osobom imajte na umu da i ona ima visoko mišljenje o sebi.

Pokreće Blogger.