Citati francuskog pisca - Muškarac gubi ako ništa ne dobije, žena pobjeđuje ako ništa ne izgubi

Da li znate odakle potiče izreka "Dama balzačkog doba"? Sve je počelo romanom Honore de Balzaca "Tridesetogodišnjakinja" gdje je ključna figura snažna žena. 


Poslije čitanja romana mnoge žene su željele biti poput heroine iz romana Balzaca, nezavisne i slobodne. Honore de Balzac je poznavao žensku dušu i znao je šta ljepša polovina čovječanstva želi. U nastavku pročitajte neke od najljepših citata ovog francuskog pisca o ženama i ljubavi. 

1. "Niko ne voli ženu zbog njene mladosti ili zrelosti, zbog ljepote ili ružnoće već je jednostavno vole zato što je vole." 2."Svako ko može vladati ženom, može vladati cijelom državom." 3. "Samo se poslednja ljubav žene može uporediti sa prvom ljubavi muškarca." 



4. "Muškarac gubi ako ništa ne dobije, žena gubi ako ništa ne izgubi." 5. "Žene vole da osvajaju muškarce koji pripadaju drugim ženama." 6. "Ni jedan muškarac neće postati prijatelj ženi ako joj može biti ljubavnik." 7. "Apsurdno je misliti da muškarac nije sposoban biti srećan samo sa jednom ženom. To je isto kao da kažete da jedam muzičar treba nekoliko violina da bi odsvirao dobro djelo." 

8. "Žene teže dokazivaju nemogućeg na osnovu mogućeg i negiranju očitog pozivajući se na predosjećaj." 9. "Ženi je potreban muškarac koji će riješiti njene probleme." 10. "Ljubav je jedina strast koja ne može podnijeti ni prošlost ni budućnost." 



11. "Muž koji od svoje žene ne može napraviti sebi ljubavnicu samo pokazuje svoju inferiornost." 12. "Svojim hodom žena može pokazati sve, a da vam ne dozvoli da išta vidite." 13. "Žena koja se smije svom mužu pokazuje da ga ne voli." 

4. "Genijalna žena je ona koja je iskrena, nepristupačna drugima i ljubavnica svom mužu." 15. "Žena poznaje lice svog muškarca jednako dobro kao što mornar poznaje pučinu."

Pokreće Blogger.