U svakoj svađi glume žrtvu: 8 znakova da možda imate posla sa emotivnim manipulatorom

Ako ste se ikada našli u situaciji u kojoj niste uradili ništa loše, ali ste se nakon žustre rasprave ipak morali izviniti osobi koja vas je verbalno napala, bili ste emocionalno izmanipulisani. 


Bili ste žrtva emocionalne kontrole. Svi ste u jednom momentu vjerovatno bili žrtva manipulacije ali se nemojte zbog toga ljutiti na sebe – jednostavno to niste prepoznali, ali uz ovaj tekst to će vam od sada biti lakše. 

1. Prvo će vam ukazati poštovanje Biće divan, nežan i pažljiv. Pustiće vas da govorite o sebi i pričate o svome životu, o stvarima koje volite i koje ne volite, pritom pažljivo upijajući svaku riječ. Ali pazite, ovo je trik! Mislite da vas sluša zato što ga to zanima.. prava istina je da sluša da bi uočio šablon vašeg ponašanja, način vašeg razmišljanja, da bi kasnije mogao to da iskoristi protiv vas. 



2. Kaže jedno ali radi drugo Obećaće vam nešto, ali to nikada neće ispuniti. Reći će jedno ali uraditi sasvim drugu stvar od one koju vam je obećao. Kada se onda budete suočili sa njime, pitali ga zašto je to učinio, ubjediće vas da to što tražite od njega nije moguće, da ste prezahtjevni... 

naći ćete se u lavirintu u kojem ćete zapravo početi preispitivati svoju odluku da li ste ga uopšte smjeli pitati tako nešto. Tako ruši vaše samopouzdanje i nameće svoje mišljenje da bi mogao uspostaviti emocionalnu kontrolu na duže staze. 



3. Stvoriće vam teški osjećaj krivice Kada poželite da uradite nešto za sebe, da izađete sa svojim prijateljima npr.,neće vam prigovarati oko toga, ali, stvoriće vam osjećaj krivice i tako navesti na svoj krajnji cilj – da ostanete kod kuće. Ovo je njegova omiljena taktika da vas nagovori da radite baš ono što on želi. Da ostanete kod kuće – bilo je ono što je isprva želeo, i u tome je uspeo. 

4. Indirektan je Ne želi da se suoči direktno sa vama, tako da će vam pričati iza leđa. Manipulisaće vašim prijateljima i ostalim ljudima bliskim vama govoreći im stvari koje zapravo želi da kaže vama. Ova osoba se krije iza svojih manipulacijama jer je tako najjači. 

5. Pretvara se da vam pomaže Ponudiće vam svoju pomoć sa svim svojim šarmom i slatkorječivošću , samo onda kada bude u potpunosti siguran da ćete reći ne. Drugi scenario je ovaj: pomoći će vam, ali ako vam korigujete u toku posla, neće biti zadovoljan vašim sugestijama. 

6. Koristiće humor da vas povrijedi Koristiće sarkazam i snishodljive komentare da bi vas ponizio. Ovo je način da učini da se osjećate nesigurno u sebe i da vrijedite manje. Koristiće svaku šansu koju ima da vas navede da sebe vidite lošim. Ako postigne to sa vama, on raste u svojim očima, dok ste vi sve manji i manji što ima za krajnji cilj sljedeće: on je bolja osoba od vas i vi ne vrijedite ništa. 

7. Konstantno će vas osuđivati Održavaće svoju superiornost tako što će umanjivati vas kao osobu, a umanjujući vas kao osobu, stvoriće vam utisak da niste dobri ni za šta. Imaćete osjećaj da sve što radi – radi bolje od vas. 

8. Glumiće žrtvu Šta god da se desi između vas dvoje, on će za to naći način da okrivi vas. U svakoj svađi koju vodite – on će biti žrtva. Na kraju, zaboravićete potpuno oko čega ste se raspravljali i naći ćete u situaciji u kojem ste vi osoba koja se izvinjava – iako nije kriva ni za šta.

Pokreće Blogger.