Iz ugla jedne žene: Kako me je afera učinila boljom majkom

Čekanje u redu i kupovina namirnica za mene je oduvijek predstavljala stresnu situaciju. Uobičajeno, moja dvojica sinova, starosti osam i devet godina, imali su tantrume bijesa, sprovodeći razne nestašluke.. ali sada,bilo je sve drugačije! 


Jedan je pridržavao kesu strpljivo čekajući brata koji je pakovao namirnice, a potom se podigao na prstiće i poljubio me u obraz. "Imate predivne dječake.." - ljupko je prokomentarisala kasirka, pažljivo posmatrajući kako se obojica ponašaju samnom. 

Šta se promijenilo? Ko se promijenio? Oni ili ja? Ćutke sam znala odgovor: Bila sam to ja. Poslije godina zapostavljanja i patnje u braku, odlučila sam se na aferu. Učinila sam to. Više nisam bila ista osoba iznutra. Ovo je i dalje bila njihova mama ali mnogo srećnija i to se odrazilo i na njih, cijelim bićem. 



Svjesna sam da je prevara partnera loš izbor, svjesna sam toga bila još tada, svjesna da to ne rješava probleme i svakako ne potičem varanje, ali.. patiti u tišini takođe je bio loš izbor i nije rješavao probleme. 

Moji dječaci zaslužili su bolju majku. Gledajte na to ovako: bila sam jako loše raspoložena mjesecima unazad i najmanja greška mojih dječaka bacala me u loše raspoloženje. Odjednom, sve to se popravilo i obojica su pozitivno reagovala na to. 



Više nisam vikala, moj mirni ton rješavao je njihove svađe bez plakanja i stresa. Sve se promijenilo u mom odnosu sa njima samo zbog načina na koji sam se ophodila.. samo zbog toga kako sam se osjećala. Kakva razlika! 

Prvobitnu krivicu zbog afere zamijenio je osjećaj smirenosti, previše dobar, da bih bila ljuta na sebe. A bila sam ljuta i bojala sam se, da će primjetiti nešto na meni. Da će me nešto otkriti. Da će primjetiti neki znak izdaje. 

Da li su primjetili nešto na meni? Naravno da ne ali to nije spriječilo osjećaj nelagode i krivice koji me isprva pratio. Danima, na svakom koraku. Vremenom, prestajala sam tako da se osuđujem. Moj osjećaj srama zamijenio je spokoj i smirenost. 

Oni su zaslužili ovakvu majku. Sretniju. Dužna sam sebi da se tako osjećam. Afera je došla poput zavoja na ranu otvorenu godinama. Učinila me je sretnom..i učinila je moju djecu sretnijom prijeko mene. Afera me je učinila boljom majkom.

Pokreće Blogger.