Dom je jedino mjesto gdje možemo biti svoji - Naš dom može ima veliki uticaj na naš unutrašnji mir

"Ljudi ostavljaju tragove svog karaktera u prostorijama u kojima borave" kaže Samuel D. Gosling, profesor psihologije na Univerzitetu u Teksasu. 


On je proveo jedno istraživanje u kojem je analizirao povezanost između prostora u kome živimo i osoba koje žive u tom prostoru. Naš dom odražava našu ličnost i otkriva naše raspoloženje na osnovu toga koliko vodimo računa o svom domu. 

U zapuštenoj i neurednoj kući često se ne krije samo prljavština i prašina, često je takav prostor pun sjećanja i niza emocija kojih se, uprkos jakoj želji, ne možemo riješiti. Sav taj naš životni prostor je zaglavio u prošlosti i ne dopušta nam da krenemo dalje. 



Čišćenjem svog doma od nepotrebnih stvari možemoi sebi učiniti veliku uslugu i riješiti se nepotrebnog smeća, ali i emocija koje nas drže u prošlosti. Kada krenete sa čišćenjem i ne možete se odlučiti šta ćete baciti, a šta zadržati, postavite sebi sledeća tri pitanja. 1. Zašto to čuvam? Zapitajte se da li vam je taj predmet zaista koristan i da li imate bilo kakvu korist od njega? 

2. Šta osjećam kad se riješim ovog predmeta? Razumijevanje emocija koje vas vežu za taj predmet će vam pomoći da napravite neki red na emocionalnom nivou. 3. Jesam li koristio ovaj predmet u posljednjih godinu dana? Ako ovaj objekt niste koristili godinu dana, vjerojatno ga nećete koristiti ni u budućnosti, a samim tim više ne treba da bude dio vaše sadašnjosti. 



Nakon što napravite izbor između stvari koje ćete zadržati i onih koje će se eliminisati, možete započeti posljednju fazu ovog čišćenja - puštanje. Bacite ono što je pokvareno, poklonite ono što se još može koristiti, prodajte nove i neiskorištene predmete ako možete kako biste povratili barem dio resursa koje ste uložili u njih. 

Dom je jedino mjesto na ovom svijetu gdje možemo biti u potpunosti svoji i gdje se bez straha možemo slobodno izražavati. Taj prostor je ipak ograničen zbog čega je važno da ga držimo urednim i čistim kako bi se osjećali dobro i kako ne bi gubili energiju. 

Dom je mjesto gdje treba da vlada mir i harmonija i pozitivna energija. Proljeće je idealan period za veliko čišćenje doma, ali i naših osjećanja, da napunimo baterije i ostavimo prošlost iza sebe. Zato otvorite prozore i dozvolite suncu da uđe u vaš dom.

Pokreće Blogger.