Partneru ne možete promijeniti lične osobine, ali bi mogli navike - Savjeti bračnog terapeuta

Ono što svi treba da imamo na umu jeste da često nismo u stanju mijenjati sebe, a kamoli druge. Da bi se neko promijenjio za to je potrebna jaka volja, ali ne samo vaša, već i partnerova. 


Kada prođe zaljubljenost i strast počinjete kod partnera da primjećujete mnogo toga što biste željeli da promijenite. Počinju da vam smetaju neke njegove karakterne osobine i loše navike koje biste željeli da promijenite. Stručnjaci smatraju da je moguće promijeniti partnerov način ponašanja samo ako on želi da se promijeni. 

Stručnjaci takođe ističu da ako nekoga želite da mijenjate tu nema ljubavi. Partnera bi trebali voljeti sa svim njegovim vrlinama i manama. Ako nije tako onda između vas i vašeg partnera nema ljubavi. Mnogi ljudi vjeruju da je ljubav ono što nas motiviše da se mijenjamo, ali nije ljubav. 



Potrebna je volja i želja za promjenom ne samo partnera već i vas. Treba da znamo šta je to što može da se promijeni, a šta ne bismo trebali ni pokušavati promijeniti. Ono što svaku osobu čino drugačijom od druge su njene karakterne osobine i njih ne možemo promijeniti. 

Ono što možemo promijeniti su loše navike. Neke promjene mogu da očvrsnu vezu i pozitivno da utiču na odnos u braku. Oba partnera bi trebala da nađu način da se prilagode jedno drugome i da prilagode svoje navike u mjeri u kojoj je to moguće. 



Ako je vaš suprug, na primjer, vatreni navijač nekog kluba i njegove utakmice prati cijeli život nemojte ga tjerati da to promijeni. Pokušajte to vrijeme koje on provodi gledajući utakmicu da posvetite sebi. Provedite to vrijeme sa svojim prijateljicama i radite ono što volite i što vas čini srećnima. Tako ćete oboje imati vrijeme za sebe i bićete zadovoljniji.

Pokreće Blogger.