Ne vole se oni koji su idealni, već oni koji odgovaraju - "Svaki lonac ima svoj poklopac"

Ne plašite da živite onako kako želite i da budete ono što želite.



Svaki lonac ima svoj poklopac; Moja prijateljica Rita je forenzički stručnjak. Ima četrdeset i dvije godine. Ima dugačke, tanke prste, i drugi dan iz aikida. Puši jake cigarete, psuje i ne plaši se smrti. Rita ima muža devet godina mlađeg.

On je vodeći arhitekta u jednoj dobroj građevinskoj firmi. I veoma je lijep. On pravi najkusnije torte koje sam jela u životu. I sastavlja dječje priče za jednogodišnje blizance. Sam ih odvodi na spavanje, ako je Rita na poslu. I diže se zbog njih noću, jer je Rita umorna.



Druga moja prijateljica, Olja, je psiholog u Ministarstvu za vanredne situacije. Bila je u Beslanu. Njen prvi suprug, vojni hirurg, poginuo je prije dvanaest godina. Prošle godine se udala za operatora koji je snimao izveštaj o jednoj operaciji spašavanja.

U početku su bili samo prijatelji, a onda je moja prijateljica imala saobraćajnu nesreću, a on ju je negovao šest mjeseci. Uzeo neplaćeni odmor na poslu, kako ne bi putovao na poslovna putovanja. Zarađivao je snimajući svadbe. Moja prijateljica, uprkos predviđanjima ljekara, stala je na noge.



Oljin sin ga zove tata. A on je ponosan što je dječak otišao na olimpijadu iz fizike u Stokholm. Maša je profesor filozofije. Udala se za muškarca bez visokog obrazovanja. Ali gradi joj kuću, priprema jela, voli djecu i zabranjuje buku po kući, jer se Marija Anatoljevna sprema za predavanja.

​Maša je opsjednuta naučnom karijerom i planira da ode na praksu u Kinu na godinu dana. Muž je opsjednut Mašom. On ne zna ko je Hegel i nije čitao egzistencijaliste. Ali on zna kolika je Mašina veličina nogu i ne zaboravlja da promijeni ljetnje gume na zimske na njenom automobilu. Mašin muž ima realni biznis u proizvodnji mašina za obradu drveta. Nije oligarh, već je milioner.

Kada počnu da mi govore kakva treba da bude idealna žena, da bi je voljeli i zaprosili, ja se glasno zasmijem. Zato što se ne vole idealni, već oni koji odgovaraju. Sa svim svojim pukotinama i udubljenjima. Svaki lonac nađe svoj poklopac.

Pokreće Blogger.