Mudri savjeti za dug i uspješan brak: "Potrudite se da zajedno rastete, a ne da se zajedno udaljavate"

Shvatite da se ljubav s vremenom mijenja i prihvatite tu promjenu


1. Ne napuštajte kuću bez pozdrava Ne zaboravite partneru dati zagrljaj i poljubac prije odlaska na posao. To ne oduzima više od nekoliko sekundi, a može činiti veliku razliku u vašoj vezi. - Bliskost održava romantiku - tvrdi psihoterapeutkinja dr. Tina B. Tessina.

2. Čuvajte partnerove tajne, malo kako nebitne bile Kada vam se partner povjeri, to nije nešto što trebate shvatiti olako. Čak i ako su te tajne beznačajne, to su stvari koje nikad nikome ne bi trebali reći - Ono što se vama možda čini trivijalno, vašem partneru je možda najvažnije na svijetu i zbog toga ne bi o tome trebali pričati nikome drugome - kaže dr. Tessina.



3. Ne otkrivajte intimne informacije o svom partneru Svatko se nekad naljuti na svog partnera, ali nikada nije dobra ideja iznositi vaše probleme u javnosti. - Čak i ako takve stvari otkrivamo kao šalu, možemo povrijediti ili osramotiti partnera. To nikada ne vodi prema dobrom rješenju situacije - kaže trenerica za veze, Rosalind Sedacca.

4. Ako imate pohvalu i kritiku za partnera, uvijek počnite s pohvalom Nitko ne voli slušati kako nešto krivo radi, čak i kada je to nužno čuti. Zbog toga Sedacca preporučuje da ako partneru želite reći da bi nešto trebao raditi drugačije ili da nešto radi krivo, započnete s pohvalom.



Pametno je i nakon kritike završiti s nečim pozitivnim, barem kako bi kritiku stavili u pravilan kontekst, a to je da želite biti konstruktivni, a ne povrijediti partnera. 5. Iskoristite smijeh - Ako se događa nešto frustrirajuće, pokušajte razbiti napetost smijehom. Nemojte ismijavati partnera, ali benignim humorom pokušajte partneru dati do znanja da shvaćate kako se nalazite u teškoj situaciji, ali da ćete ju prebroditi.

Zbog toga će partner na vas gledati kao na nekoga tko donosi smirenje u teškim situacijama - savjetuje dr. Tessina. 6. Pravedno podijelite kućanske poslove Pobrinite se da niste samo vi ili samo vaš partner ti koji se brinu o kućanstvu. Studija iz 2013. pokazala je da su parovi koji dijele kućanske poslove sretniji od onih koji to ne rade.

7. Ne 'dramite' oko sitnica Niti jedna veza nije savršena i uvijek će biti nekih sitnica koje će vas kod partnera nervirati, ali to ne znači da svaki dan morate držati 'krizne razgovore'. - Možete dopustiti da vas partnerove loše navike izluđuju ili možete naučiti živjeti s njima. Ako vas smeta jer ne zatvara zubnu pastu, kupite dvije, za svakog po jednu - savjetovala je dr. Tessina.

8. Eksplozivne svađe zamijenite staloženim razgovorom Prirodno je naljutiti se, ali dugoročno je puno zdravije s partnerom imati raspravu, a ne svađu. Studija koju je Sveučilište UCLA provelo 2012. godine pokazala je da se parovi koji se svađaju u ljutnji češće rastaju u roku od 10 godina od onih koji svoje nesuglasice rješavaju civiliziranom raspravom.

Pokreće Blogger.