Idealni prečišćivači vazduha: Sobne biljke koje vam mogu biti od velike korisiti

Ovih 17 biljaka su moćni saveznici u borbi protiv virusa i prehlada


Pročitajte kako sobne biljke mogu da vam sačuvaju zdravlje. Svi znamo koliko sobne biljke ulepšavaju dom i prostor u kojim boravite, ali poboljšavaju i kvalitet vazduha. U sezoni virusa i prehlada mogu da smanje infektivnost virusa u vazduhu - podižu vlagu u prostoriji u kojoj su smeštene.

40 odsto vlage u vazduhu Kad vlaga u vazduha u nekoj prostoriji poraste na više od 40 odsto, to može da redukuje virulenciju i infektivnost virusa gripa, kažu naučnici. Ove je reč o sobnim biljkama koje u procesu transpiracije podižu vlagu u vazduhu.



Naravno, izuzetak su kaktusi i sukulenti koje treba štedljivo zalivati, posebno zimi, zemlja u njihovim posudama je većinom isušena i nema velike izmene vlage. Do transpiracije dolazi kad sunce direktno obasja lišće i vodu iz njega "povuče" u vazduh.

Biljka u tom slučaju uzima iz zemlje novu vodu kako bi nadoknadila onu koja je isparila. Vlaga u vazduhu raste s procesom transpiracije, te što više biljaka ili veće biljke imamo, to bolje. Ne samo da su ukras doma i da pročišćuju vazduh koji udišemo nego nas još štite i od virusa.



17 biljaka koje najbolje pomažu zlatni puzavac; aloe vera; lirasti fikus; poincijana; svekrvin jezik; palma kencija; engleski bršljan; sobna paprat; štapasta palma; gospin; vlasak; monstera; spatifilum; filodendron; kalatea; fikus elastika; klorofit ili zeleni ljiljan; zamija

Pokreće Blogger.